Älykauko­lämpö tarjoaa taloyhtiölle mahdollisuuden säästää neljällä tavalla

Jalmari Rossi
Liiketoimintapäällikkö

Älykaukolämpö on Vatajankosken palvelu, jonka avulla voi säästää energiaa ja rahaa sekä tehdä asumisesta aiempaa miellyttävämpää.

Palvelu sopii monenlaisiin rakennuksiin, mutta erityisen hyvin asuinkiinteistöihin. Kun taloyhtiö siirtyy Älykaukolämpö-asiakkaaksi, optimoimme rakennuksen lämmöntarpeen tekoälyn avulla. Järjestelmä ohjaa energiankulutusta tehokkaasti, ja säästöjä alkaa tulla heti.

Älykaukolämpö on myös ekologinen valinta. Kun palvelun käyttöön ottanut taloyhtiö ei kuluta yhtään ylimääräistä energiaa, säästynyt energia on kaukolämpöverkossa muiden käytettävissä. Näin energiaa tarvitsee tuottaa vähemmän. Lisäksi taloyhtiö voi halutessaan laajentaa sopimustaan liittämällä siihen esimerkiksi lämmöntalteenottojärjestelmän tai aurinkosähköratkaisun.

Kuukausittainen palvelumaksu pysyy samana

Vatajankosken hinnoittelu on avointa ja reilua. Ennen Älykaukolämpö-sopimuksen tekemistä asiantuntijamme tarjoavat taloyhtiölle maksuttoman arvion. Jos sopimus syntyy, hankimme tarvittavat laitteet ja asennamme ne veloituksetta. Taloyhtiön ei siis tarvitse murehtia alkuinvestoinneista. Perimme palvelusta ainoastaan kuukausittaisen palvelumaksun.

Maksu on joka kuukausi sama, ja kaikki palvelun kerryttämät säästöt menevät aina taloyhtiölle. Säästöt voivat olla merkittävästi suuremmat kuin palvelumaksu. Taloyhtiöt ovat hyvin erilaisia, mutta usein säästö on sitä isompi mitä suurempi tai vanhempi taloyhtiö on. Kokonaisuuteen vaikuttavat muun muassa rakennuksen energiatehokkuus, lämmitysjärjestelmän toteutustapa ja toivottu sisälämpötila.

Kaukolämmön kustannukset jopa 15 % pienemmäksi

Kun lämmitysjärjestelmästä otetaan kaikki hyöty irti, säästöjä syntyy, vaikka huoneistojen lämpötilaa ei lasketa. Älykaukolämmön avulla taloyhtiö voi säästää 5–15 % kaukolämpölaskusta, ja palvelua laajentamalla säästö voi olla vieläkin enemmän. Säästöjä voi kertyä ainakin neljällä tavalla:

  1. Tasainen lämpötila ilman turhia lämmityspiikkejä: Järjestelmämme seuraa asumisolosuhteita hyvin tarkkaan. Taloyhtiö päättää sisäisesti, mikä on sopiva sisälämpötila, ja me pyrimme toteuttamaan sen tarkasti. Energiankulutusta onnistutaan leikkaamaan sillä, että huoneistoja ei lämmitetä yhtään ylimääräistä.
  2. Rakennusta ja vettä lämmitetään vuorotellen: Järjestelmä oppii esimerkiksi sen, milloin rakennuksessa käytetään eniten lämmintä vettä. Kun monet asukkaista ovat suihkussa, kaikki energia käytetään veden lämmittämiseen, eikä samaan aikaan lämmitetä rakennusta. Tämä laskee tehoa, jota taloyhtiö tarvitsee kaukolämpöverkosta. Pudotettu teho tarkoittaa aiempaa pienempää kiinteää maksua.
  3. Kosteusvalvonta ehkäisee laajat vesivahingot: Palvelumme avulla taloyhtiö saadaan kosteusvalvonnan piiriin. Jos asunnon kosteus muuttuu nopeasti tai poikkeaa selvästi muista asunnoista, järjestelmä antaa hälytyksen. Tämän valvonnan ansiosta monet vakuutusyhtiöt ovat valmiita alentamaan taloyhtiön vakuutusmaksuja.
  4. Oikein mitoitettuja ja kohdennettuja remontteja: Mittaamme olosuhteita koko ajan ja todella tarkasti – esimerkiksi lämpötilaa seurataan 0,1 asteen tarkkuudella ja sitä verrataan kulloiseenkin ulkolämpötilaan. Palvelulla kerätyn tiedon avulla arvailu vähenee ja ongelmien löytäminen ja korjaaminen on entistä helpompaa. Taloyhtiö pystyy tekemään remontit faktapohjalta eli oikein kohdennettuina ja ajoitettuina. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän säätäminen on tavallisesti taloyhtiölle kallis remontti, mutta palvelumme ansiosta työn määrä vähenee ja lasku pienenee selvästi.

Esimerkkejä erilaisista taloyhtiöistä

Testaa itse! Kokeile Älykaukolämpö-laskurilla, miten suuren säästön oma taloyhtiösi voisi saada. Laskurin antama tieto on suuntaa-antava. Tarkan laskelman energiakustannusten säästöistä voit pyytää asiantuntijoiltamme.

Tutustu aitoihin esimerkkeihin taloyhtiöiden säästöistä:

Asuntoja 19, rakennusvuosi 1946.
Lämmitysenergian kulutus vuodessa 350 MWh, tilausteho 120 kW.
Palvelumaksu 150 €/kk.
Arvioidut säästöt (palvelumaksujen jälkeen) vuodessa 2 500 €.

Asuntoja 27, rakennusvuosi 1972.
Lämmitysenergian kulutus vuodessa 288 MWh, tilausteho 103 kW.
Palvelumaksu 189 €/kk.
Arvioidut säästöt (palvelumaksujen jälkeen) vuodessa 1 350 €.

Asuntoja 66, rakennusvuosi 1998.
Lämmitysenergian kulutus vuodessa 569 MWh, tilausteho 191 kW.
Palvelumaksu 332 €/kk.
Arvioidut säästöt (palvelumaksujen jälkeen) vuodessa 1 900 €.

Asuntoja 125, rakennusvuosi 1957.
Lämmitysenergian kulutus vuodessa 1022 MWh, tilausteho 380 kW.
Palvelumaksu 519 €/kk.
Arvioidut säästöt (palvelumaksujen jälkeen) vuodessa 2 600 €.

Asuntoja 71, rakennusvuosi 1977.
Kohteessa Älykaukolämpö Premium.
Lämmitysenergian kulutus vuodessa 708 MWh, tilausteho 210 kW.
Palvelumaksu 1700 €/kk.
Arvioidut säästöt (palvelumaksujen jälkeen) vuodessa 2950 €.
Tämän lisäksi taloyhtiö sai käyttöönsä uuden lämmitysjärjestelmän.