Au­rin­ko hy­vä ren­ki, ei isän­tä

Brasilialaiset maanomistajat ja pientilalliset kärventävät Uudenmaan maakunnan kokoista sademetsän plänttiä raivatakseen itselleen lisää viljelysmaata. Se on heidän vastauksensa vääjäämätöntä ilmastonmuutosta torjumaan ryhtyneiden tiedemiesten ja maailman kansalaisten hätähuutoon.

Metsiä raivaamalla, kulottamalla ja kuokan iskuilla kotoiset peltommekin aikaansaatiin. Se oli ainoa tapa pysyä leivänsyrjässä kiinni. Saarijärven Paavon aikaan kyse oli henkirievun säilyttämisestä, elämän jatkumisen turvaamisesta, ei tuhoamisesta.

Kymmenen paneelin oma sähkölaitos

Pariskunta Karppisen aurinkoenergiaratkaisu, kymmenen paneelin oma sähkölaitos, ei maailmaa pelasta, mutta se on meidän alkupanoksemme ilmastonmuutosta vastaan käytävässä taistelussa. Ja mikä parasta samaiset paneelineliöt raksuttavat rahaa pankkitilille. Minulla oli ensimmäisen tilin jälkeen vähän samanlainen tunne kuin pankkiin ensimmäistä säästöpossua kiikuttavalla pikkupojalla.

Vatajankosken pakettiin päädyimme puhtaasti taloudellisista syistä

Vatajankosken pakettiin päädyimme puhtaasti taloudellisista syistä. Jämijärvellä, Leppäkosken Sähkön valtakunnassa, oli tarjolla vain kumppaniyhtiöiden paketteja. Naapurisähköyhtiön ratkaisu oli selkeästi edullisin ja tietysti ostopäätöstä avitti myös naapurin tunteminen ja yhtiön hyvä maine.

Pienehkö omakotitalomme seisoo järven rantamaisemissa niin kuin Jukolan talo Seitsemässä veljeksessä. Auringon kehrä kiertää avoimessa maastossa puolikkaan ympyrän juuri meidän kohdallamme. Miksi siis emme käyttäisi hyväksi onnellista sattumaa ja hyödynnä maksimaalista sijaintiamme lisäenergian tuottamiseen.

Varaavalla sähköllä ei nykyajattelun mukaan pitkälle pötkitä, meilläkin on tukena puulämpöön nojaava varaava takka ja ilmalämpöpumppu, mutta maalämpö jäi aikoinaan hankkimatta. Se ei ollut talomme rakentamisen aikaan muotia ja sähkökin oli tuolloin varsin edullista.

Katollamme on tilaa lisäpaneeleille

Mieltä hivelee jo ajatus aurinkovoimalan laajentamisesta. Katollamme on tilaa lisäpaneeleille. Nautitaan ensin muutama auringon kierto nykyisistä ja tehdään sitten uutta jatketta tai emmehän me mitään tee, kun  Vatajankosken Sähkön pojat ne sinne taas asentavat ammattitaidolla ja taiten.

Jämijärvellä 25. elokuuta 2019

Antero Karppinen
emeritus-päätoimittaja

KUVA: ANTERO KARPPINEN