Aurinkosähkö on käytännössä aina kannattava investointi, eivätkä Suomen pitkät ja pimeät talvet tee tähän poikkeusta.

Olisiko sinunkin aika hankkia aurinkopaneelit ja alkaa hyödyntää aurinkosähköä? Vai pitäisikö odottaa vielä muutama vuosi, jolloin aurinkopaneelien hinnat mahdollisesti laskevat ja teknologia kehittyy?

Vatajankosken Sähkön aurinkosähköasiantuntija Kalle Leppänen kertoo, että enää ei kannata viivytellä. Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat jo nyt laskeneet merkittävästi ja teknologia on ollut käytössä jo kymmeniä vuosia eli en näe mitään syytä miksi kannattaisi lykätä aurinkosähkön käyttöönottoa.

Fakta on, että aurinkosähkö on käytännössä aina kannattava investointi. Kun aurinkopaneelit ovat asennettu, samalla hetkellä sijoituksesi alkaa kasvaa korkoa, hän kertoo.

Leppäsen mukaan aurinkosähkö on lyönyt nyt lopullisesti läpi myös Suomessa. Omakotitalojen katoilla on jo kymmeniätuhansia aurinkopaneeleja – ja lisää tulee kaiken aikaa.

Energia-alalla eletään isoa murrosta. Aurinkosähkö on tullut jäädäkseen.

Eikä se ole ihme. Pohjoisesta sijainnista huolimatta valoisa aika on Suomessa niin pitkä, että aurinkoa riittää. Aurinkosähkö onkin tällä hetkellä yksi ympäristöystävällisimmistä energiantuotantomuodoista: jokainen aurinkoenergialla tuotettu kilowatti on pois fossiilisesta energiantuotannosta.

Myös taloudellinen näkökulma on syytä huomioida. Tuotat itse sähköä, etkä maksa siitä kenellekään. Tietenkin siinä syntyy säästöjä.

Kuinka paljon säästöjä syntyy?

Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika riippuu ennen kaikkea sähkönhinnan kehityksestä ja siitä, miten paneelien tuottama sähkö pystytään hyödyntämään omassa käytössä.

Keskimäärin normaali aurinkosähköjärjestelmä säästää energiaa 25–30 prosenttia vuositason energiankulutuksesta. Tämän lisäksi aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistösi arvoa.

Eli investointi aurinkosähköön on todellinen win-win-tilanne: siinä säästyvät sekä eurot että luonto. Tietysti on olemassa myös kiinteistöjä, joihin aurinkopaneelit eivät sovellu varjostusten tai katon huonon kunnon vuoksi. Ja joka tapauksessa aurinkopaneelit kannattaa hankkia kulutuksen mukaan. Liian suurien järjestelmien hyödyt jäävät heikommaksi kuin oikein mitoitettujen.

 


FAKTA: Muista nämä asiat

Mitä enemmän pystyt käyttämään tuottamaasi sähköä, sitä kannattavampi sijoitus aurinkosähköjärjestelmä on.

Kannattavuuteen vaikuttavat olennaisesti myös asennus ja -olosuhteet. Asiantuntevasti asennetut aurinkopaneelit keräävät suurimman mahdollisen määrän auringon säteilyä.

Aurinkosähköjärjestelmällä on asuinpaikasta riippuen merkittävä vaikutus kiinteistön arvoon.

Aina aurinkosähköä ei voi kuitenkaan suositella. Varmista ennen aurinkosähköjärjestelmän hankkimista asiantuntijoilta niiden tuottavuus.


Vatajankoski
Kirjoittaja:Vatajankoski Me Vatajankosken sähkössä olemme lähellä sinua. Missä ikinä oletkin.