Honkajoen Yhteiskoulun katolta uusiutuvaa energiaa monelle taholle

Syksyllä 2021 asensimme Honkajoen Yhteiskoulun katolle 125 aurinkopaneelia sisältävän aurinkosähköjärjestelmän. Laitteisto tuottaa sähköä paitsi koulun rakennuksiin myös läheisiin muihin kunnan kiinteistöihin. Tehtyjen erikoisjärjestelyjen ansiosta voidaan koulun katolta saatua aurinkosähköä hyödyntää maksimaalisesti.

Alueen kiinteistöjen sähkön yhteiskulutus on reilu 350 000 kilowattituntia, josta koulurakennusten osuus on suurin. Aurinkosähköjärjestelmän tuotto saadaan tehokkaaseen hyötykäyttöön, koska aurinkosähköä siirretään aina sinne missä sitä kulloinkin eniten tarvitaan. Kun koulu on vähemmällä käytöllä kesäaikaan, voidaan aurinkosähköä käyttää läheisen vedenpumppaamon tarpeisiin. Koulun tuottamalla sähköllä pumpataan pohjavettä Kirkkokallion teollisuusalueen kasvihuoneille ja hanke siis osaltaan vähentää paitsi koulun myös kirkkokallion puutarhojen hiilidioksidipäästöjä.

Heti kouluhankkeen alussa oli selvää, että tässä kohteessa on loistava potentiaali hyödyntää aurinkosähköä ja aiheesta innostuttiinkin isosti. Alueen kiinteistöjä yhdistettiin ja rakennukset siirrettiin yhden sähkökeskuksen taakse, jolloin sähkön siirto eri rakennusten välillä mahdollistettiin. Uudisrakennuksen kattokulmaa pohdittaessa tarkistettiin mikä on paras kulma aurinkopaneelien kannalta, kertoo Kankaanpään kaupungilla rakennushankkeesta vastannut rakennusinsinööri Tapio Kallioniemi

Kokonaisuudessaan uusi järjestelmä pystyy tuottamaan huipussaan noin 50 kilowatin tehon. Asennetut paneelit ovat teholtaan 395-wattisia. Aurinkopaneeleiden valmistaja lupaa paneeleille 25 vuoden tuottotakuun, joka tarkoittaa sitä, että 25 vuoden päästä paneeleiden luvataan antavan vielä 85 prosentin tehon. Järjestelmän takaisinmaksuajan arvioidaan olevan nykyisillä sähkönhinnoilla jopa reilusti alle 10 vuotta. Tämän jälkeen on luvassa jatkuvaa säästöä, niin talouden kuin ekologisuuden näkökulmasta. Koulun aurinkosähköjärjestelmä sai Business Finlandin energiatukea 20 prosenttia hankkeen kokonaissummasta.

Tilaaja oli tyytyväinen toimitukseen ja asiantuntija-apuun.

Yhteistyö Vatajankosken kanssa sujui hienosti ja edelleen saamme paljon tärkeää tietoa ja apua voimalan ylläpitoon ja myös opetukseen, kiittelee Kallioniemi.

Yhteiskoulun oppilaat pääsevät nyt tutustumaan aurinkoenergian tuottoon konkreettisemmin kuin kirjoista lukemalla. Koulun infonäytöissä on nähtävillä reaaliaikaista tietoa aurinkojärjestelmän tuottavasta energian määrästä. Fysiikan luokassa on aurinkopaneeli, jota voi hyödyntää uusiutuvan energian opetuksessa.

Koska koulun aurinkovoimalla pumpataan vettä Kirkkokallion teollisuusalueelle, voidaan voimalan tehotietoja hyödyntää opetuksessa monipuolisesti havainnollistaen. Kiertotalous ja ympäristöopetus ovat voimakkaassa asemassa ja nämä haluttiin ottaa mukaan myös aurinkovoimala suunniteltaessa, kiteyttää Kallioniemi

Aurinopaneelit yrityksille ja yhteisöille kertahankinta tai palveluna

  • Sertifioidut aurinkosähköasentajamme suorittavat asennuksen takuutyönä ja vastuullisena myyjänä olemme käytettävissä asennuksen jälkeenkin.
  • Tarjoamme rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen myös energiakumppanuussopimuksia palveluna. Näin saatte käyttöönne uusinta teknologiaa ja erikoisosaamista tarpeenne mukaan, joko aurinkosähköllä tai ilman. Takaamme, että säästöt ovat aina palvelumaksua suuremmat.
  • Laadukas aurinkosähköjärjestelmä on sijoitus tulevaisuuteen!

Lue myös:
Aurinkosähkö on vihannestilalle nappiratkaisu