Hukkalämpö­voimalan tärkeimmät toimitukset saapuvat työmaalle lähikuukausina

Vatajankosken uusi hukkalämpövoimala alkaa hahmottua, sillä rakennuksen seiniä on jo pystyssä. Pansian teollisuusalueella sijaitsevalla työmaalla eletään parhaillaan kiireistä aikaa, koska voimalaan on juuri toimitettu prosessilaitteita. Rakennukseen on tuotu kaikki suurimmat koneet ja laitteet, joita laitoksen sisällä tarvitaan, joten seinät ja laitoksen katto voidaan rakentaa valmiiksi. Muun muassa loput pumput mahtuvat sisälle ovien kautta.

”Käytännössä saimme nyt koko talteenottolaitteiston. Samalla kertaa saapui sekä laitoksen lämpöpumppuja että niin sanottu pesurimoduuli, joka ottaa lämmön ja veden talteen kipsilevytehtaan vesihöyrystä”, kertoo Vatajankosken tuotantopäällikkö Lauri Hölttä.

Seuraavaksi työmaalla viimeistellään putkisilta ja rakennetaan kanava Knauf Oy:n tehtaan ja voimalaitoksen väliin. Rakennuksen sisällä tehdään putkistotöitä.

Seuraava hyvin merkittävä toimitus saapuu työmaalle joulu- tai tammikuussa, jolloin ensimmäinen 26-metrinen kaukolämpöakku nostetaan paikoilleen. Toimitusajan määrittelee nosturi, koska riittävän isoja nostureita on koko Pohjoismaissa käytössä vain muutamia.

”Hanke etenee aikataulussa, joten tavoitteenamme on edelleen aloittaa koekäyttövaihe tammi–helmikuussa. Siten uusi voimala voisi aloittaa kaukolämmön tuotannon maaliskuussa. Tosin, jos koekäyttö sujuu oikein hyvin, voimalaa on turha sammuttaa välissä”, Hölttä sanoo.

Vastuullinen uuden energian yhtiö ilahduttaa monia

Hukkalämpövoimalan rakentamiseen liittyy kaukolämpöverkon laajennus. Uusi osuus on juuri valmistumassa, ja Vatajankoski on saanut uuden linjan varrelta uusia asiakkaita. Uusia kaukolämpöliittymiä on kuluneen kesän ja syksyn aikana rakennettu enemmän kuin viime vuosina yhteensä, ja työt jatkuvat.

”Hukkalämpövoimalasta tuleva palaute on mukavaa kuultavaa, sillä saamme kiitoksia monelta suunnalta. Kankaanpääläiset tulevat kaupungilla liikkuessani sanomaan, että tämä projekti on askel oikeaan suuntaan. Osa korostaa ympäristöasioita, osa investointeja seudulle ja osa sitä, että kaukolämmön hinta pysyy alhaisena”, Lauri Hölttä kertoo.

Koska yrityksillä on omia ympäristötavoitteitaan, myös niiltä on saapunut vatajankoskelaisille iloisia terveisiä. Hukkalämpövoimalan ansiosta Vatajankosken yritysasiakkaat saavat oman hiilijalanjälkensä pienenemään.

Lue lisää hankkeesta:

Uuden hukkalämpövoimalan seinät alkavat kohota työmaalla

Kankaanpääläisiä koteja lämmitetään pian tehtaan hukkalämmöllä