Porilainen Asunto Oy Katariinankulma vertaili erilaisia tapoja pudottaa energiankulutusta. Vatajankosken sopimusmalli oli houkuttelevin, koska kumppanuuden avulla taloyhtiö vältti kalliit investoinnit ja pienensi lämmitysenergian kustannuksia.
Vuonna 1966 valmistuneen taloyhtiön lämmitysjärjestelmä kaipasi päivitystä. Lämmitysverkoston epätasapainon takia lämpö ei jakaantunut rakennukseen tasaisesti. Päivitystä kaipasi niin huoneistojen osin toimimattomat patteritermostaatit kuin itse lämmönjakokeskus.
Vertailimme isännöitsijän kanssa eri vaihtoehtoja. Halusimme valita ratkaisun, jonka pystymme perustelemaan, kun yhtiökokouksessa mietitään taloyhtiön parasta. Vatajankosken energiakumppanuus vastasi tarpeisiimme. Vältimme suuret investoinnit ja saimme tekoälyyn pohjautuvan lämmityksen ohjauksen, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Lehto.
Itsenäisyydenkadun ja Katariinankadun kulmassa sijaitsevassa taloyhtiössä on 67 asuntoa ja yksi liikekiinteistö. Tiloihin asennettiin olosuhteita mittaavat anturit, uudet patteritermostaatit ja uusi lämmönjakokeskus. Vatajankoski vastasi noin 100 000 euron investoinnista taloyhtiön puolesta.
Meidän ei tarvinnut nostaa yhtiövastiketta, eikä kilpailuttaa tai hankkia laitteita. Vastuu ja huoli laitteiden toiminnasta ja ylläpidosta siirtyi taloyhtiöltä Vatajankoskelle. Ensimmäisen vuoden aikana saavutettu 21,5 % pudotus energiankulutuksessa on erinomainen tulos.
Tavoitelämpötila säästää energiaa
Tekoälyyn pohjautuva lämmityksen ohjaus hälyttää, jos jossain asunnossa on jäänyt vaikkapa ikkuna auki. Lisäksi se ennakoi lämmitystä sääennusteen huomioiden. Katariinankulmassa taloyhtiön tavoitelämpötila oli 22,3°C. Siihen päästiin uudistusten avulla, olosuhteet ja viihtyvyys huomioiden. Esimerkiksi lämpimän veden lämpötilaa nostetaan niinä aikoina, kun ihmiset käyvät enemmän suihkussa, ettei huonelämpötila laske silloin liikaa.
Vatajankoski huomioi asukkaiden palautteet. Antureiden asennusten yhteydessä oli joihinkin huoneistoihin jäänyt sotkua, ja liiketilan anturin sijainnista on epäselvyyttä, mutta kaikkiin huomioihin on reagoitu ja reklamaatiot käsitelty. Yhteistyö on mielestäni sujunut hyvin, jouhevasti ja aikataulussa.
Taloyhtiön haasteet:
- Kohonneet lämmityskustannukset
- Vanhentunut ja epätasapainoinen lämmitysjärjestelmä
- Ei tietoa lämmitysjärjestelmän ongelmakohdista
- Lämmitysjärjestelmän jatkuva ilmaustarve
- Vastikkeiden säilyttäminen maltillisena
Miten ratkaistiin:
- Olosuhdeanturit ja uusi lämmönjakokeskus
- Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
- Uudet patteritermostaatit
- Lämmitysverkoston tasapainotus
- Taloyhtiön tavoitelämpötilaksi 22,3°C
