Energiansäästöä tuplasti odotettua enemmän – kaukolämmön hinnan noususta huolimatta

20 %
Energiansäästö

Vuonna 1942 rakennettu As Oy Pihlajatie 18 on säästänyt lämmitysenergiaa lähes 20 % vuodessa. Meilahdessa sijaitseva kerrostalo lähti kokeilemaan Vatajankosken energiakumppanuutta avoimin mielin, ja lopputulos oli palkitseva.

Taloyhtiössä on 13 huoneistoa, 2 liikehuoneistoa, autotalli ja sauna. Mietimme, miten energia-asioita tehdään järkevästi kaukolämmön hinnan noustessa. Vatajankosken ehdotus osui meillä hedelmälliseen maahan, ja kynnys lähteä kokeilemaan energiakumppanuutta oli matala, sanoo Tero Tervahartiala, hallituksen puheenjohtaja.

Pihlajatiellä lämmönjakokeskus on uusittu vuosia sitten. Lähtötilanne energiatehokkuuden parantamisen suhteen ei ollut huono, mutta vanhassa talossa mahdollisuudet esimerkiksi huoneistokohtaiseen lämmön säätämiseen olivat rajalliset.

Vatajankoski asensi asuntoihin anturit mittaamaan todellisia olosuhteita. Anturit ovat siistit silmälle ja asennus oli asukkaiden kannalta helppo. Koko prosessi meni erittäin mallikkaasti. Myös isännöitsijämme Tuukka Oksanen oli avoimin mielin alusta asti mukana energiansäästöprojektissa ja auttoi osaltaan käytännön järjestelyissä.

Normeerattu lämmitysenergian kulutus putosi lähes 20 % vuodessa

Vatajankosken energiakumppanuudessa Tervahartialan vakuutti riskittömyyden lisäksi konseptin selkeys. Kuukausittaiseen palvelumaksuun perustuva palvelumalli tekee uuden älyteknologian käyttöönoton helpoksi, koska Vatajankoski investoi laitteisiin asiakkaan puolesta.

Datan seuraaminen verkon yli on sujuvaa helpon käyttöliittymän ansiosta. Tieto auttaa tekemään päätöksiä ja mahdollistaa tietoon perustuvien säätöjen tekemistä, kuten yleisen sisätilan tavoitelämpötilan säädön. Kiinnostavaa on myös se, että eniten säästöä tuli touko- ja syyskuussa. Älykäs lämmönohjaus osoitti tehokkuutensa etenkin lämmityskauden lopussa ja alussa.

Pihlajatiellä normeerattu lämmitysenergian kulutuksen keskiarvo vuosilta 2018–2020 oli noin 240 MWh. Vatajankosken energiakumppanuuden myötä vuoden 2022 kulutus oli alle 200 MWh. Rakennus on kooltaan 4910 m3.

Tulokset ovat erinomaisia ja olemme tyytyväisiä. Pääkaupunkiseudulla kaukolämmön kustannukset ovat nousseet voimakkaasti. Monella taloyhtiöllä on varmasti tässä ajassa painetta korottaa yhtiövastiketta, mitä meidän ei nyt ole tarvinnut tehdä. Näin merkittävä säästö on tervetullutta meidänkin pienessä taloyhtiössämme. Arvioitu säästö viime vuodelle oli noin 10 % ja säästimmekin lämmitysenergiaa jopa 19 %. Toivottavasti tämä säilyy, Tervahartiala toteaa.

Taloyhtiön haasteet:

  • Pääkaupungin jatkuvasti kohoava kaukolämmön hinta
  • Rajalliset mahdollisuudet lämmönsäätöön asunnoissa
  • Lähtötilanne hyvä, mutta energiansäästö aina plussaa

Miten ratkaistiin:

  • Olosuhdeanturit huoneistoihin ja käytössä olevaan liiketilaan
  • Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
  • Selkeä käyttöliittymä ja data päätöksenteon tueksi
  • Tavoite n. 10 % energiansäästö vuodessa, tulos n. 20%
– Älyteknologiaan perustuva lämmönohjaus ja sen tuottama data auttavat tekemään päätöksiä ja tekemään lämmitykseen liittyviä ratkaisuja, sanoo hallituksen puheenjohtaja Tero Tervahartiala.

Jutellaanko?