Energiatehokkuuden parantaminen toi jopa 31 % säästön – tamperelainen Asunto Oy Ruotulan Säppi iloitsee älykkäästä lämmön ohjauksesta

31 %
Energiansäästö

Asunto Oy Ruotulan Säpin isännöitsijä kerrostalon edessä.

Vuonna 1966 rakennettu taloyhtiö Asunto Oy Ruotulan Säppi kartoitti erilaisia vaihtoehtoja suurten lämmityskulujen taklaamiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Yli 30 % taloyhtiön kuluista koostui kaukolämmöstä.

Asunto Oy Ruotulan Säpissä on 107 asuntoa kuudessa rakennuksessa. Taloyhtiöllä oli huonosti tietoa siitä, millaisia asuntojen lämpötilat ovat ja miten ne vaihtelivat. Lisäksi 46 autotallia olivat liian lämpimiä. Kun Vatajankoski otti yhteyttä ja tarjosi energiakumppanuutta, taloyhtiössä kiinnostuttiin fiksusta ja riskivapaasta ratkaisusta.

– Valitsimme Vatajankosken, koska palvelun käyttöönotto ei vaatinut investointeja. Kartoitimme muitakin vaihtoehtoja, mutta Vatajankosken energiakumppanuus oli kokeiluvuoden ansiosta käytännössä riskitön. Lisäksi Vatajankoski takaa, että syntyvät säästöt ovat aina isommat kuin heidän palvelumaksunsa. Meidän tapauksessamme säästö on ollut huikea, kertoo Janne Meskanen, Asunto Oy Ruotulan Säpin isännöitsijä.

”Valitsimme Vatajankosken, koska palvelun käyttöönotto ei vaatinut investointeja.”

Taloyhtiöön on tehty linjasaneeraus, mutta luvassa on lähivuosina todennäköisesti julkisivuremontti, kattojen huoltomaalaus, pihan asfaltointia ja muita investointeja. Vatajankosken eduksi katsottiin myös se, että energiakumppanuutta ei tarvinnut viedä yhtiökokoukseen. Koska investointeja ei tarvita, hallituksen päätös riittää.

Sisäilman lämpötila Hengitysliiton suosituksen mukaan

Asunto Oy Ruotulan Säpissä energiakumppanuus aloitettiin syyskuussa 2022. Vatajankoski asensi olosuhdeanturit kaikkiin asuntoihin ja yleisiin tiloihin. Autotallien lämpötila kartoitettiin siirrettävillä antureilla. Lisäksi Vatajankoski asensi anturit iv-koneisiin poistoilman hiilidioksidin ja kosteuden mittaamiseksi. Tiedon perusteella ilmanvaihtoa ohjataan isommaksi tai pienemmäksi.

– Älykäs lämmityksen ohjaus oppii ja optimoi talon toimintoja. Myös autotallien lämpötila on saatu järkeväksi. Asuntojen sisäilman keskilämpötila on nyt 21,5 °C, kun Hengitysliiton suositus on 20–22 °C. Olemme hyvin tyytyväisiä lukuihin. Halutessaan asukkaat voivat nostaa lämpötilan yli 22 asteeseen. Joitain lämpötilaeroja syntyy aurinko- ja varjopuolen kotien välille, ja lähdemme ratkomaan asiaa todennäköisesti patteriverkoston tasapainottamisella.

– Tietojen seuraaminen verkon yli on helppoa erinomaisen käyttöliittymän ansiosta, ja yhteistyö Vatajankosken kanssa on sujunut hyvin. Nyt meillä on dataa ja työkaluja lämmityksen ohjaamiseen niin, että kustannukset tippuvat asumismukavuudesta tinkimättä. Olemme itse seuranneet tarkasti säästöjä. Tammi-huhtikuussa kaukolämmön kulutus laski hurjat 31 % verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Ja ympäristökin kiittää.

”Olemme itse seuranneet tarkasti säästöjä. Tammi-huhtikuussa kaukolämmön kulutus laski hurjat 31 % verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.”

Taloyhtiön haasteet:

  • Yli 30 % taloyhtiön kuluista kaukolämmöstä
  • Rajallinen tieto asuntojen lämpötiloista ja niiden vaihtelusta
  • Autotallien liian korkea lämpötila
  • Hiilidioksidi- ja kosteustietojen puute

Miten ratkaistiin:

  • Olosuhdeanturit huoneistoihin ja yleisiin tiloihin
  • Siirrettävät anturit autotalleihin
  • Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
  • Selkeä käyttöliittymä ja data päätöksenteon tueksi
  • Ilmanvaihdon mitoitus hiilidioksidin ja kosteuden perusteella

Jutellaanko?