Tamperelainen As Oy Satamahovi panostaa energiatehokkuuteen ja huoneistojen lämpöolosuhteiden parantamiseen

Miten toimia, kun alakerran asunnoissa on ajoittain liian lämmin ja ylempänä liian kylmä? Tampereen keskustassa sijaitseva 1957 rakennettu As Oy Satamahovi valitsi Vatajankosken Energiakumppanuuden keskellä globaalia energiakriisiä.

”Vatajankosken energiapalvelu vakuutti meidät jo neuvottelupöydässä. Heillä on referenssejä vastaavista asuinkerrostaloista sekä näyttöä älykkään lämmityksen ja lämmönohjauksen toimivuudesta. Totesimme yhtiökokouksessa, että tässä kumppanuudessa ei voi muuta kuin voittaa.”

Niko Hartikainen, taloyhtiön hallituksen jäsen

As Oy Satamahovin päärakennuksessa on 66 asuntoa, 12 liikehuoneistoa, seitsemän asuinkerrosta sekä kellarikerros ja ullakko. 3-kerroksisessa piharakennuksessa on autohalli, yhtiön saunaosasto ja kolme asuntoa. Yhtiössä on kaukolämpö, ja kaikki LVIS-remontit on tehty sekä ikkunat uusittu. Aktiivisen hallituksen ansioista päärakennukseen on asennettu energiatoimenpiteenä poistoilman lämmöntalteenotto jo vuonna 2015, ensimmäisten tamperelaisten taloyhtiöiden joukossa.

Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän tasapainotus ja tehostaminen

As Oy Satamahovi on nyt yksi edelläkävijöistä myös säätö- ja mittaustekniikan kautta saadun tiedon hyödyntämisessä. Ilman ennakkomaksua yhdessä päivässä asennetut anturit keräävät jo dataa. Tekoäly oppii 2–4 viikossa esimerkiksi rakennuksen lämmönvarauskyvyn ja reagoinnin ulko-olosuhteiden muutoksiin. Sen jälkeen lämmitystä aletaan ohjaamaan ennakoivasti huomioiden ulkolämpötilan, asuntojen vallitsevan olosuhteen ja sääennusteen, tavoitteena kiinteistön energiansäästö.

Kertyneellä datalla on iso arvo taloyhtiölle. Se paljastaa mihin kannattaa puuttua, ja reaaliaikaiset tiedot näkyvät helposti pilvipalvelussa. Teemme tiedon perusteella patteriverkoston perussäädön sekä poistoilmalämpö­pumppujen ja ilmanvaihdon säädön. Harkitsemme myös aurinkoenergian käyttöönottoa heidän kanssaan. Kaipasimme juuri tällaista faktatiedon valossa kokonaisuutta tarkastelevaa ammattilaista kuin Vatajankoski. Sanoisin, että money well spent.

Taloyhtiön haasteet:

  • Lämmön epätasainen jakautuminen
  • Asukkaiden tyytymättömyys
  • Teknisen seurannan ja datan puute
  • Vastikkeiden säilyttäminen maltillisena

Miten ratkaistiin:

  • Olosuhdeanturit asuntoihin ja yleisiin tiloihin
  • Älykäs ja ennakoiva lämmityksen ohjaus
  • Helppo asuntokohtaisen datan seuranta
  • Riskitön kokeiluvuosi ja säästötakuu
Perustarpeemme oli saada terminen viihtyvyys eli lämpöolosuhteet kuntoon. Vuosikausia asukkaita vaivannut vedon tunne, kylmyys ja kuumuus oli saatava kuriin. Halusimme myös tutkia, saisimmeko energiakulutusta pienennettyä lämmityksen, poistoilmalämpöpumppujen toiminnan sekä ilmanvaihdon säätämisen ja optimoinnin avulla. Merkittävää Vatajankosken ratkaisussa on vuoden kokeiluaika – kumppanuus on riskitön ja energian hintaan verrattuna kuukausittainen palvelumaksu on pieni, toteaa Niko Hartikainen, taloyhtiön hallituksen jäsen.