Kiinteistöosakeyhtiö Aurinkopajan tuotanto- ja toimistotiloissa lämpö tulee maasta aurinkosähkön avulla

Teollisuusalueen keskellä, avaralla tontilla kohoaa kolmikerroksinen tuotanto- ja toimistotilojen kokonaisuus. Pihaan saapuessa huomio kiinnittyy rakennuksen tasakattoratkaisuun, joka laskee etelän suuntaan. Epätavallinen ratkaisu selittyy rakennuksen energiajärjestelmällä. Lape on asennettu täyteen aurinkopaneeleja. 1500 m2:n kiinteistö ja sen käyttövesi lämmitetään 60 kW:n maalämpöpumpulla, jota pyörittää 200 paneelin aurinkovoimala. Aurinkosähköjärjestelmä on mitoitettu vastaamaan maalämpöjärjestelmän vaatimaa sähkön vuosikulutusta. Idea maalämmön ja aurinkoenergian yhdistämisestä heräsi jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa.

– Kiinteistössä on normaalia massiivisemmat rakenteet ja paksummat välipohjat, jotka varaavat lämpöä. Päivällä auringon paistaessa tuotettua lämpöä voidaan näin varata yön ja jopa seuraavan päivän lämmitystarpeeseen.  Rakennus on suhteellisen korkea ja sen ympärillä on avointa tilaa. Näin vältytään mm. aurinkopaneelien huipputehoa haittaavilta varjostuksilta. Paneelit toimivat muutenkin tehokkaammin, kun ilma pääsee virtaamaan vapaasti niiden välissä ja viilentämään niitä.

Käytössä toimivaksi todettu

Kiinteistöyhtiön sähkönkulutus on vuositasolla noin 150 MWh. Siitä lämmityksen ja lämpimän käyttöveden osuus on noin 40 MWh. Aurinkovoimalan ensimmäisen vuoden tuotto oli lähes 40 MWh, joten voi sanoa, että olemme päässeet tavoitteeseemme: aurinkopaneelien määrä riittää kattamaan maalämpöjärjestelmän pyörittämiseen tarvittavan energiatarpeen. Aurinkosähköjärjestelmien teknologiat kehittyvät, hyötysuhteet paranevat ja hintakehityskin on ollut aiempina vuosina laskeva. Haaslahti toivoo, että rohkaisevat esimerkit lisäisivät muidenkin halukkuutta investoida energiajärjestelmiin.

– Eikä tämä liity pelkästään isoihin kohteisiin. Myös uusissa omakotikohteissa ja vanhojen remontoinnissa energiajärjestelmä kannattaa ottaa osaksi suunnittelua heti ensimetreiltä alkaen.

mikko-29

Vatajankoski
Kirjoittaja:Vatajankoski Me Vatajankosken sähkössä olemme lähellä sinua. Missä ikinä oletkin.

Vastaa