Pomarkkulaisen Viitala-Mäensivun perheessä aurinkosähköjärjestelmän hankinta oli pyörinyt mielessä jo pitkään. Hankintapäätöstä lykättiin kuitenkin tovi jos toinenkin, kun tuntui, ettei koskaan ollut tarpeeksi aikaa perehtyä aiheeseen. – Luulimme, että projekti vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Kuvittelimme myös, että asiasta pitäisi itsellä olla enemmän tietoa, kertoo Päivi Viitala.

Yhteydenotto Vatajankosken Sähköön muutti tilanteen nopeasti. Yhdellä puhelinsoitolla sovittiin kartoituskäynti ja suunnitelmat alkoivat muuttua todeksi. –  Kartoituskäynnin aikana suunnittelimme yhdessä asiantuntijan kanssa kotimme tarpeita vastaavan aurinkosähköjärjestelmän. Kävimme läpi niin toiveissa olevan energiatuoton, toteutustavan, kennojen tulevan asennuspaikan kuin niiden määränkin.

 Hyvää mieltä ja itse tuotettua sähköä

Pariskunta Viitala-Mäensivu hankki itselleen aurinkosähköpaketin avaimet käteen –toimituksena. – Itse ei tarvinnut tilaamisen jälkeen juuri osallistua. Asennus, sähköverkkoon liittäminen ja opastus invertterin seuraamiseen ja lukemiseen kuuluivat toimitukseen. He perustelevat aurinkosähköön satsaamista erityisesti sen ekologisuudella.

– Aurinko paistaa maksutta talomme katolle ja tuottaa saastuttamatonta energiaa. Voimme milloin tahansa todeta invertterin näytöltä omalla tontillamme tuotetun sähkön määrän. Se tuo hyvää mieltä.

Toki hyötynäkökulmakin on huomioitu.– Suurinta säästöä odotamme kesäkaudelta ajoittamalla sähkön kulutusta ajalle, jolloin paneelit tuottavat sitä eniten. Kaikki omaan käyttöön hyödynnetty aurinkosähkö on meille säästöä.


pomarkku_viitala4i

– Sähköntuotannon seuraaminen on helposti nähtävissä omasta sähkökaapista, jonne verkkoinvertteri on asennettu sähkötaulun viereen. Koko projektin helppous yllätti eikä huoltovapaan järjestelmän käyttäminenkään aiheuta päänvaivaa, toteaa Päivi Viitala.

 

Ketterästi käyttöön

Alun perin tarkoitus oli asentaa 12 paneelia sisältävä järjestelmä osittain terassikatokseen, mutta työn edetessä suunnitelmat päivittyivät – niin paneelien määrä kuin asennuspaikkakin muuttuivat.


pomarkku_viitala6

– Paneelien koko suhteessa terassikatoksen kokoon eivät olisi oikein miellyttäneet silmää. Yhteistuumin suunnittelijoiden ja asentajien kanssa päädyimmekin siihen, että paneelit kannattaa asentaa tiilikatteen päälle. Samalla paneelien määrä voitiin kasvattaa 15:een. Musta tiilikate ja mustat paneelit sopivat hyvin yhteen, joten kotimme katto näyttää jopa tyylikkäämmältä kuin ennen.

 Luottamusta ja kehitysehdotuksia

Vatajankosken Sähkön asiakkaita tämä talous on ollut vuodesta 1977 asti. – Luotamme paikalliseen sähköyhtiöön. Meidän mielestämme on selkeää, kun yhdellä ja samalla laskulla näkyvät niin sähkönkulutuksen kuin -siirronkin osuus.

Nykyaikana kodin lämmitys- ja energiantuotanto voi koostua monista eri järjestelmistä ja kuluttajan voi olla hankalaa pysyä kartalla siitä, mikä oman kodin energia-asioissa olisi kustannustehokkainta ja järkevintä. Päivi Viitala heittää tässä kohtaa palvelukehitysehdotuksen sähköyhtiön suuntaan.

– Sähköyhtiö voisi tarjota meille kiireisille ihmisille talouskohtaista sähkönkulutus- ja säästökartoituspalvelua. Emme varmasti hallitse kaikkien koneiden ja laitteiden edullisinta mahdollista käyttötapaa tai –ajankohtaa emmekä hahmota niiden kuluttamaa sähkön määrää. Itse olen esimerkiksi miettinyt, että kannattaisiko yösähköllä toimiva lämminvesivaraaja muuttaa päiväsähkölle kesällä, kun aurinkosähkön tuotto on suurimmillaan.

Vatajankoski
Kirjoittaja:Vatajankoski Me Vatajankosken sähkössä olemme lähellä sinua. Missä ikinä oletkin.