Pihlajaniemen residenssissä Kankaanpään keskustan kupeessa nautitaan uusiutuvasta energiasta. Yhdeksän paneelin aurinkosähköjärjestelmä asennettiin omakotitalon katolle lokakuussa 2013. Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että järjestelmään tehtiin huhtikuussa 2015 kolmen paneelin laajennus. Aiempi 1-vaiheinen järjestelmä tuotti sähköä keittiön tarpeisiin, mutta laajennuksen myötä 3-vaiheiseksi muuttuneen järjestelmän avulla voidaan auringolla tuotettua sähköä hyödyntää kaikkialla talossa.

– Tällaisessa kahden hengen taloudessa laajennus tarkoittaa käytännössä sitä, että toukokuusta alkaen meidän sähkölaskun pitäisi olla luokkaa olematon.

Kari Pihlajaniemi seuraa aktiivisesti aurinko-sähköjärjestelmänsä sähköntuottoa invertterin näytöltä. Viime kesänä järjestelmä tuotti parhaana päivänä sähköä 17 tunnin ajan ja suurin päiväkohtainen tuotto oli reilut 12 kWh. Kaiken kaikkiaan järjestelmä on sen kytkemisen jälkeen tuottanut sähköä runsaat 1819 kWh.  Kun päätös oli tehty, aurinkosähköjärjestelmän hankinta ja asennus kävi lopulta helposti. Vatajankosken Sähkölle toimitettiin tarvittavat kohdetiedot, joiden perusteella asennus toteutui sujuvasti yhden päivän aikana.

– Kiskot kiinnitettiinkatolle, paneelit kiskoihin ja järjestelmä kytkettiin verkkoon energiayhtiön toimesta, tiivistää Pihlajaniemi asennuspäivän tapahtumia.

Kokemukset aurinkosähköjärjestelmästä ovat olleet hyvin myönteiset. Häiriöitä ei ole ollut ja huoltotoimetkin varsin kevyitä. – Kesällä putsaan paneelit pari–kolme kertaa puutarhaletkun ja harjan avulla, sillä puhtaina paneelit tuottavat parhaiten. Lumen painon ne näyttävät kestävän hyvin. Aurinkosähkö-termiä Pihlajaniemi pitää vähän harhaanjohtavana. – Paneelit alkavat tuottaa sähköä, kun ilmassa on tarpeeksi valoa. Suoraa auringon porotusta ei siis aamusta iltaan tarvita. Siksi tämä on hyvä energianlähde myös täällä Pohjois-Euroopassa.

Esimerkki: Ennätyspäivän 12kWh:n sähköntuotannolla Pihlajaniemet olisivat voineet esimerkiksi pestä yli 12 koneellista pyykkiä 60 asteessa tai silittää tai laittaa ruokaa yhdellä levyllä 12 tunnin ajan.

Vatajankoski
Kirjoittaja:Vatajankoski Me Vatajankosken sähkössä olemme lähellä sinua. Missä ikinä oletkin.

Vastaa