Uuden voimalan seinät alkavat kohota työmaalla: ensi keväänä entistäkin ekologi­sempaa kauko­lämpöä

Vatajankosken hukkalämpövoimalan työmaalla kaikki on sujunut kesän aikana hyvin, ja rakennustyöt ovat aikataulussa. Voimme tarjota satakuntalaisille entistä ekologisempaa kaukolämpöä jo ensi keväänä.

Uuden voimalaitoksen perustusten valu on parhaillaan käynnissä, ja seuraavaksi Pansian teollisuusalueella sijaitsevalle työmaalle alkaa nousta rakennuksen teräsrunko. Seinät saadaan pystyyn hyvissä ajoin ennen talvea.

Laitosalueen koko on noin 7 000 m². Lisäksi uutta kaukolämpöverkkoa rakennetaan noin kolme kilometriä. Keskustasta Pansiaan kulkevaa kaukolämmön runkolinjaa alettiin rakentaa kesäkuussa, ja se valmistuu syyskuun lopulla.

Kun voimalarakennus on valmis, se kohoaa puiden latvojen yläpuolelle, koska kaukolämpöakut ovat suuria. Yhden akun korkeus on 26 metriä ja koko 1 500 m³. Laitokseen asennetaan kaksi akkua, jotka tasaavat lämmön talteenoton ja kulutuksen vaihteluita. Kun akut on ladattu täyteen, niihin on varastoitu energiaa yhtä paljon kuin keskimääräinen kankaanpääläinen kerrostalo käyttää vuodessa.

”Ensimmäinen akku on paikallaan jo loppuvuodesta, ja voimalaitoksen koekäytön on tarkoitus alkaa tammikuussa. Voimalan huipputeho on noin 10 megawattia, mutta luku vaihtelee tehtaan tuotannon mukaan”, Vatajankosken tuotantopäällikkö Lauri Hölttä kertoo.

Korvaamme perinteistä tuotantoa uusilla, ekologisilla tavoilla.

”Olemme uuden energian yhtiö. Eräs meille tärkeistä asioista on energiantuotannon hiilijalanjäljen pienentäminen, joten korvaamme perinteistä tuotantoa uusilla, ekologisilla tavoilla.”

Ensi keväänä valmistuvassa hukkalämpövoimalassa hyödynnetään lämmintä vesihöyryä, jota syntyy kipsilevyjen tuotannossa Knauf Oy:n tehtaassa. Otamme hukkalämmön talteen ja syötämme sen kaukolämpöverkkoon. Rakenteilla oleva voimalaitos on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten rakennushanke on monia kiinnostava kiinnostava pilotti.

Kaukolämmön edullinen hinta turvattu

”Uusi laitos vähentää energiantuotannon ilmastohaittoja ja pienentää taloudellisia riskejä. Jatkossa emme enää ole kaukolämmön tuotannossa riippuvaisia yhdestä tuotantolaitoksesta ja sen polttoaineen eli hakkeen markkinahintakehityksestä. Siten saamme turvattua asiakkaillemme kaukolämmön edullisen hinnan pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Lauri Hölttä.

Yhteistyö vahvistaa seutua

Vatajankoski haluaa tukea paikallista elinvoimaa. Siksi lämmön talteenottolaitos valmistuu pääasiassa kankaanpääläisin voimin: Rakennussuunnittelusta vastaa paikallinen insinööritoimisto Tilatek Oy, sähkösuunnittelusta TecSec Oy ja LVI-suunnittelusta LVI-HALLI Peltomäki Oy. Rakennustyömaan pääurakoitsijana toimii H.T.L Rakenne Niinisalo Oy. Kaukolämpöakut on suunnitellut insinööritoimisto Oucons Oy:n Kankaanpään-toimipiste, ja ne valmistaa Aurea Steel Oy. Rakennuksen elementit on hankittu Kingspan Oy:ltä Kankaanpäästä, ja prosessitekniikan toimittaa turkulainen Caligo Industria Oy.

Tutustu myös muihin ekologisiin ratkaisuihimme:

Aurinkosähkö

Älykaukaukolämpö

Kaukojäähdytys