Vatajankosken uusi tuotantolaitos auttaa varmistamaan edullisen ja ekologisen energian tarjonnan

Vatajankoski ottaa käyttöön uuden lämmön- ja jäähdytyksentuotantolaitoksen, jossa syntyy ympäristöystävällistä energiaa. Lisäksi asiakasyritykset ja -taloyhtiöt hyötyvät, kun hinnat pysyvät kurissa.

Jatkossa Vatajankoski tarjoaa asiakkailleen kiinteistöjen jäähdytyspalvelua Kankaanpään keskustan alueella. Tämän mahdollistaa uusi energiantuotantolaitos, joka tuottaa sekä lämpöä että jäähdytystä. Laitoksen koekäytöt alkavat loppusyksystä 2022.

– Kyseessä on ikään kuin hyvin ison mittakaavan ilmavesilämpöpumppu. Se on energia- ja kustannustehokkain tapa jäähdyttää kiinteistöjä, havainnollistaa Vatajankosken tuotantopäällikkö Lauri Hölttä.

– Tällaisella tuotantoratkaisulla voidaan vähentää polttamiseen perustuvaa lämmöntuotantoa. Kun hajautamme tuotantoamme ja pienennämme polttoaineista syntyvää hintariskiä, meidän on helpompaa pitää energian hinta edullisena asiakkaillemme.

Uusi energiantuotantolaitos sijaitsee Kankaanpään keskustassa olevan liikuntakeskuksen vieressä. Liikuntakeskus on laitoksen ensimmäinen jäähdytysasiakas. Palvelu sopii myös esimerkiksi asuinkerrostaloille.

Uuden laitoksen maksimiteho on lämmöntuotannossa noin 1 megawatti ja jäähdytyksessä noin 0,5 megawattia. Kun asiakaskiinteistöjä jäähdytetään, Vatajankoski syöttää pois siirrettävän lämmön kaukolämpöverkkoon.

Laitos voi tuottaa kaukolämpöä myös ottamalla ilmasta energiaa. Silloin energiantuotantoon vaikuttavat sekä ilmankosteus että lämpötila. Lämmin ja kostea sää on ihanteellisin tilanne, kun taas kuiva ja erittäin kylmä pakkassää on haastava olosuhde. Talvella hyötysuhde on hyvä vielä muutamissa pakkasasteissa, mutta kovemmille pakkasille löytyy muita energia- ja kustannustehokkaampia lämmöntuotantoratkaisuja.

Lauri Hölttä uskoo tämänkaltaisen energiantuotannon yleistyvän tulevaisuudessa osana muita energiajärjestelmiä.

.