Vehka­lahdet luottavat Vatajan­­koskeen

Vehkalahtien tilalla toimitaan yhteistyössä oman energiayhtiön kanssa. Hyöty on toisinaan aivan konkreettistakin, kuten myrskyjen tuhoihin valmentanut kurssi, jossa opeteltiin puiden raivausta sähkölinjoilta. 

Keittiöstä leviää kahvin ja vastaleivotun raparperipiirakan tuoksu ja koko viisihenkinen perhe tervehtii tulijoita jo eteisessä. Tällaista vieraanvaraisuutta ja kiireetöntä läsnäoloa ei kaupunkilainen ihan joka päivä enää kohtaakaan.

Vehkalahden tilalla Laviassa viljellään maata ja kasvatetaan sikoja jo 13. polvessa. Tila on ollut suvulla kunnioitusta herättävän pitkään – vuodesta 1585 alkaen. 2000-luvun alusta tilaa ovat isännöineet Juha ja Mari Vehkalahti, molemmat syntyperäisiä lavialaisia. 

Vuonna 2011 he rakensivat tiluksille uuden talon, jossa asuvat kolmen lapsensa kanssa. Viereisellä tontilla olevaa, 1930-luvulta peräisin olevaa vanhaa päärakennusta on myös kunnostettu. ”Sitä asuttaa vielä tilan vanha isäntä ja kenties tulevaisuudessa joku meidän lapsista”, kertoo Mari Vehkalahti.

Vehkalahdet ovat olleet Vatajankosken asiakkaita koko sen ajan, kun ovat tilaa isännöineet. He ovat olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun. ”Haluamme tukea paikallista yritystoimintaa ja varmistaa omalta osaltamme, että palvelut säilyvät lähellä”, Juha painottaa.

Paikallista energiayhtiötä on myös helppo lähestyä.

”Osa työntekijöistä on tuttuja, joten heihin on helppo tarpeen tullen ottaa yhteyttä ja kysyä vinkkejä.”

Lähellä toimivasta yhtiöstä on ollut muutenkin hyvin konkreettista ja käytännönläheistä hyötyä. Esimerkkinä Juha mainitsee myrskyt ja niihin varautumisen. 

”2000-luvun alussa Vatajankoski järjesti viljelijöille kurssin, jossa opetettiin puiden raivausta sähkölinjoilta. Kun Tapani-myrsky riehui alueellamme vuonna 2011, olin muutaman muun lavialaisen kanssa mukana raivaustöissä. Yhtiön palautteen mukaan apu oli tervetullutta, koska tuhot olivat niin mittavia. Me saimme sähköt mielestämme takaisin nopeasti, parin päivän kuluttua”, Juha kertoo.