Keittiöstä leviää kahvin ja vastaleivotun raparperipiirakan tuoksu ja koko viisihenkinen perhe tervehtii tulijoita jo eteisessä. Tällaista vieraanvaraisuutta ja kiireetöntä läsnäoloa ei kaupunkilainen ihan joka päivä enää kohtaakaan.

Vehkalahden tilalla Laviassa viljellään maata ja kasvatetaan sikoja jo 13. polvessa. Tila on ollut suvulla kunnioitusta herättävän pitkään – vuodesta 1585 alkaen. 2000-luvun alusta tilaa ovat isännöineet Juha ja Mari Vehkalahti, molemmat syntyperäisiä lavialaisia. Vuonna 2011 he rakensivat tiluksille uuden talon, jossa asuvat kolmen lapsensa kanssa. Viereisellä tontilla olevaa, 30-luvulta peräisin olevaa vanhaa päärakennusta on myös kunnostettu. Sitä asuttaa vielä tilan vanha isäntä ja kenties tulevaisuudessa joku meidän lapsista, kertoo Mari Vehkalahti.

Tuttu ja luotettu sähköyhtiö

Vehkalahdet ovat olleet Vatajankosken Sähkön asiakkaita koko sen ajan, kun ovat tilaa isännöineet. – En ole koskaan ajatellutkaan, että ostaisimme sähköä mistään muualta, toteaa Juha Vehkalahti.  He ovat olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun eivätkä pidä sähkön hintaakaan kalliina.  Haluamme tukea paikallista yritystoimintaa ja varmistaa omalta osaltamme, että palvelut säilyvät lähellä, sanoo Juha.

Paikallista sähköyhtiötä on myös helppo lähestyä

– Osa työntekijöistä on tuttuja, joten heihin on helppo tarpeen tullen ottaa yhteyttä ja kysyä vinkkejä, pohtii Juha.

Lähellä toimivasta yhtiöstä on ollut muutenkin hyvin konkreettista ja käytännönläheistä hyötyä. Esimerkkinä Juha mainitsee myrskyt ja niihin varautumisen. – 2000-luvun alussa sähköyhtiö järjesti viljelijöille kurssin, jossa opetettiin puiden raivausta sähkölinjoilta. Kun Tapani-myrsky riehui alueellamme vuonna 2011, olin muutaman muun lavialaisen kanssa mukana raivaustöissä. Yhtiön palautteen mukaan apu oli tervetullutta, koska tuhot olivat niin mittavia. Me saimme sähköt mielestämme takaisin nopeasti, parin päivän kuluttua, Juha toteaa.

 

vehkalahti_isanta_traktori vehkalahti_isanta_portailla

 

Vehkalahden perhe
  • Perheeseen kuuluvat vanhemmat Juha ja Mari sekä lapset Kalle , Emma  ja Ville.
  • Sikalassa noin 700 lihasikaa ja viljeltävänä isännän mukaan riittävä määrä viljelysalaa. Parhaimmillaan perheellä on ollut seitsemän kissaa.  Keväällä Villen lemmikkikissa Minttu sai neljä pentua.
  • Maatilan töiden ohella perheen pitävät liikkeessä lasten musiikki- ja liikuntaharrastukset. Kalle ja Ville soittavat harmonikkaa ja Emma viulua. Tänä kesänä Ville on mukana Hopeinen Harmonikka -kilpailun finaalissa.
  • Jos aikaa jää, perhe rentoutuu mökillä Karhijärven rannalla.

 

vehkalahti_perhe_omenapuu

Vatajankoski
Kirjoittaja:Vatajankoski Me Vatajankosken sähkössä olemme lähellä sinua. Missä ikinä oletkin.