Taloyhtiö voi säästää lämmityksessä nopeasti: tekoälyn ottaminen avuksi on viisasta rahankäyttöä

Koko lämmitysjärjestelmää ei ehdi uusia täksi talveksi, mutta nykyteknologia tarjoaa nopeita säästökeinoja. Talven lähestyessä taloyhtiöt tarvitsevat lämmitykseen pitkäkestoisia ratkaisuja, joiden vaikutus alkaa kuitenkin heti. Olemme kehittäneet tätä varten palvelun nimeltä Energiakumppanuus.

Lämmityksen ja sähkön hinta nousee, joten tällä hetkellä huoli painaa sekä isännöitsijöitä että taloyhtiöiden hallituksia ja asukkaita. Lämmityksen hinnannousua voi torjua nopeasti, kun käytössä oleviin lämmitysjärjestelmiin yhdistetään moderni tekniikka.

Usein puhe energiatehokkuudesta yhdistetään lämmitystavan muutokseen. Se on kuitenkin tällä hetkellä hidasta, sillä sekä toimitus- että asennusajoissa on viiveitä. Nyt täytyy muuttaa ajatusmaailmaa. Kannattaa tehdä ratkaisuja, joiden vaikutus näkyy heti ja joista taloyhtiöt voivat ammentaa kattavasti tietoa tulevien päätösten tueksi, sanoo Vatajankosken liiketoimintapäällikkö Jalmari Rossi.

Energiankulutus pienemmäksi tekoälyn ansiosta

Vatajankoskella on palvelu nimeltä Energiakumppanuus, jossa rakennukseen asennetaan reaaliaikaista dataa kerääviä antureita. Perinteisesti lämmitysjärjestelmää on säädetty ulkoilman lämpötilan perusteella. Moderni teknologia kerää paljon enemmän tietoa säätöjen tueksi: Mikä esimerkiksi on asuinhuoneistojen ja muiden tilojen todellinen lämpötila? Millainen sää on nyt, entä sääennuste?

On viisasta hyödyntää nykyteknologiaa ja antaa sen mitata, seurata ja säätää rakennuksen nykyistä lämmitysjärjestelmää. Kun nykyjärjestelmä optimoidaan ja modernisoidaan, säästöjä alkaa tulla heti, ja sijoitettu raha saadaan takaisin nopeasti, Jalmari Rossi toteaa.

Ajan kuluessa rakennusta koskevia algoritmeja saadaan hiottua yhä tarkemmiksi. Järjestelmä oppii esimerkiksi, mihin aikaan taloyhtiössä tarvitaan eniten lämmintä käyttövettä. Energia ohjataan silloin lämpimän veden tuottamiseen.

Taloyhtiöistä paljastuu lukuisia ongelmia

Energiakumppanuus on asioiden jatkuvaa parantamista. Tekoälyn avulla jokaisesta taloyhtiöstä selviää lukuisia isoja ja pieniä ongelmia, jotka kannattaa hoitaa. Vatajankoski huomaa esimerkiksi, jos jonkin lämmitysverkoston haaran asunnot ovat kylmiä tai jos patterit ovat yksinkertaisesti alitehoisia.

Data paljastaa paljon asioita! Kun taloyhtiö ottaa Energiakumppanuus-palvelun käyttöön ja pääsemme analysoimaan rakennuksesta tulevaa tietoa, voimme tarjota jopa kymmeniä ehdotuksia, jotka tuovat säästöä, kertoo Rossi.

Palvelun käyttöönotto onnistuu jo yhdessä päivässä, ja säästöjä alkaa kertyä noin kuukauden kuluessa. Nimi Energiakumppanuus kuvaa sitä, että Vatajankosken asiantuntijat toimivat yhdessä taloyhtiöiden edustajien ja isännöitsijöiden kanssa.

Ajamme taloyhtiön asiaa. Suomi on täynnä esimerkiksi 1970–90-lukujen kerrostaloja, joista löytyy aina runsaasti kuntoon laitettavia asioita. Taloyhtiön energiansäästö helpottaa suoraan yhtiövastikkeisiin kohdistuvaa korotuspainetta.

Jalmari Rossin vinkit rahan säästämiseksi

  1. ”Vatajankosken Energiakumppanuus-palvelun saa käyttöön heti, ja käyttöönotto voidaan tehdä vaikka keskellä talvea. Toki rahansäästö on sitä suurempi, mitä aiemmin aloitus tapahtuu.”
  2. ”Jos taloyhtiössä on yleisiä tiloja, kuten lämmitettäviä porraskäytäviä, varastoja tai autotalleja, niille kannattaa sopia tavoitelämpötilat. Apuna voi käyttää valtionyhtiö Motivan verkkosivuilla olevia suosituksia.”
  3. ”Ikkunoiden tiiviys ja tiivisteiden kunto on hyvä tutkia. Tiivisteiden tulisi olla ehjät ja kimmoisat. Mitä enemmän huoneistossa vetää, sitä kylmemmältä asukkaista tuntuu. Korvausilman kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana: sen pitää päästä tulemaan sieltä, mistä sen on suunniteltu tulevan.”
  4. ”Ilmanvaihdon älykäs ohjaaminen täydentää kokonaisuutta. Kun lämmitys ja ilmanvaihto sovitetaan yhteen, säästetään paljon energiaa. Aluksi on syytä tarkistaa, että ilmanvaihtokoneet ja niiden perusohjaus ylipäätään toimivat oikein.”

Aihe mediassa

Yle

Lue lisää

Energiakumppanuudesta

Referenssejä

Usein kysytyt kysymykset energiakumppanuus palvelusta