Uutiset|

Vatajankosken uusi tuotantolaitos auttaa varmistamaan edullisen energian hinnan ja ekologisen tarjonnan

Energiayhtiö Vatajankoski ottaa käyttöön uuden lämmön- ja jäähdytyksentuotantolaitoksen, jossa syntyy ympäristöystävällistä energiaa. Lisäksi asiakasyritykset ja -taloyhtiöt hyötyvät, kun energian hinta pysyy kurissa.

Jatkossa Vatajankoski tarjoaa asiakkailleen kiinteistöjen jäähdytyspalvelua Kankaanpään keskustan alueella. Tämän mahdollistaa uusi energiantuotantolaitos, joka tuottaa sekä lämpöä että jäähdytystä. Laitoksen koekäyttö tehtiin loppusyksystä 2022.

”Kyseessä on ikään kuin hyvin ison mittakaavan ilmavesilämpöpumppu. Se on energia- ja kustannustehokkain tapa jäähdyttää taloyhtiöitä tai muita kiinteistöjä.”

Lauri Hölttä, Vatajankosken tuotantopäällikkö

Tällaisella tuotantoratkaisulla voidaan vähentää polttamiseen perustuvaa lämmöntuotantoa ja sitä kautta haitallisia päästöjä sekä hiilijalanjälkeä.

Kun hajautamme tuotantoamme ja pienennämme polttoaineista syntyvää hintariskiä, meidän on helpompaa pitää energian hinta edullisena asiakkaillemme.

Energiatehokasta kaukolämpöä korkealla hyötysuhteella

Uusi energiantuotantolaitos sijaitsee Kankaanpään keskustassa olevan liikuntakeskuksen vieressä. Liikuntakeskus on laitoksen ensimmäinen jäähdytysasiakas. Palvelu sopii myös esimerkiksi taloyhtiöille asuinkerrostaloihin.

Uuden laitoksen maksimiteho on lämmöntuotannossa noin 1 megawatti ja jäähdytyksessä noin 0,5 megawattia. Kun asiakaskiinteistöjä jäähdytetään, Vatajankoski syöttää pois siirrettävän lämmön kaukolämpöverkkoon, kertoo Hölttä.

Laitos voi tuottaa kaukolämpöä myös ottamalla ilmasta energiaa. Silloin energiantuotantoon vaikuttavat sekä ilmankosteus että lämpötila. Lämmin ja kostea sää on ihanteellisin tilanne, kun taas kuiva ja erittäin kylmä pakkassää on haastava olosuhde. Talvella hyötysuhde on hyvä vielä muutamissa pakkasasteissa, mutta kovemmille pakkasille löytyy muita energia- ja kustannustehokkaampia lämmöntuotantoratkaisuja.

Lauri Hölttä uskoo tämänkaltaisen energiantuotannon yleistyvän tulevaisuudessa osana muita energiajärjestelmiä.