Innovaatiot|

Energiakustannukset kuriin innovaation avulla – Vatajankosken hiekka-akut säästävät euroja

Vatajankoski tarjoaa hiekka-akkuteknologiaa ensimmäisenä energiayhtiönä maailmassa. Päästöjä vähentävä innovaatio on poikinut paljon yhteydenottoja ympäri maailman. Hiekka-akun avulla voi pienentää energiakustannuksia sekä energian saatavuuteen ja hinnanvaihteluihin liittyviä riskejä.

Edullisen sähköenergian varastointi lämpönä on tehokas tapa tasata energian tuotannon ja kysynnän epätasapainoa. Jos esimerkiksi teollisessa uunissa käytettävää neste- tai maakaasua halutaan korvata jollakin, hiekka-akku tarjoaa korkeita lämpötiloja ja joustavuutta energiankäyttöön.

”Hiekka-akuissa ydin lämmitetään noin 500 asteeseen, ja reunallakin lämpötila on 150–200 astetta. Vertailun vuoksi: lämpöpumpuilla saadaan tehokkaasti aikaan vain 90-asteista vettä, ja paineistetuillakin vesiakuilla päästään vain 100–130 asteeseen.”

Pekka Passi, Vatajankosken toimitusjohtaja

Teollisuus hyötyy edullisemmasta lämmöstä

Teollisten uunien kuumaa ilmaa tarvitaan esimerkiksi puu- ja rakennusteollisuudessa, leipomoissa, pesuloissa ja konepajoissa. Tärkeä kysymys on, mistä lämpö saadaan ekologisesti ja edullisesti. Esimerkiksi puun saatavuudessa on ongelmia, mikä näkyy puun hinnan voimakkaana nousuna. Sähköuunien käyttöä puolestaan rajoittaa sähköenergian kohonnut hinta ja sähkön hinnan voimakas heilahtelu.

Hiekka-akku on toimiva ratkaisu myös kohteisiin, joissa muuten ei saada hyödynnettyä edullista yösähköä tai joissa päästövähennysten saavuttaminen on korkean lämpötilan tarpeen vuoksi ollut aiemmin vaikeaa.

Vatajankoski on käynyt keskusteluja hiekka-akkujen hyödyntämisestä useiden alueensa teollisten toimijoiden kanssa. Yhteistä yrityksille on se, että kaikki käyttävät uuneissaan nestekaasua, jonka hinta on noussut voimakkaasti. Eräs toimijoista on konepaja, joka kuumentaa metallikappaleita 300–500-asteisessa uunissa jopa päivien ajan. Yhteistyösuunnitelmiin kuuluu, että Vatajankosken investoiman hiekka-akun avulla luodaan suljettu kierto, jossa sähkövastuksilla lämmitetystä hiekka-akusta kierrätetään kuumaa ilmaa uuniin.

Kun ilma jäähtyy, se johdetaan joko takaisin akkuun tai syötetään kaukolämpöverkkoon. Vielä toistaiseksi konepajan uuneista päätyy hukkalämpöä ilmaan. Hiekka-akun lämmittämiseen voidaan valita sähkönhinnaltaan viikon edullisimmat tunnit, jolloin sähköllä tuotetulle lämmölle saadaan erittäin houkutteleva hinta suoraan sähköuuniin verrattuna, Pekka Passi sanoo.

Kestävä energiantuotanto kiinnostaa globaalisti

Vatajankoskesta ja hiekka-akusta on uutisoitu laajalti ympäri maailmaa. Aiheesta ovat kertoneet esimerkiksi Kiinan suurin uutistoimisto sekä japanilaiset ja lukuisat eurooppalaiset mediat. Uutisten yhteenlaskettu levikkimäärä lasketaan peräti miljardeissa lukijoissa, kuulijoissa ja katsojissa. Teollisuuden lämmöntarve on pelkästään Suomessa kaksinkertainen kaukolämmön käyttöön verrattuna, joten hiekka-akkujen päästövähennyspotentiaali on valtava.

On kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea globaalista julkisuudesta poikii. Toimintaamme on käynyt tutustumassa useita kotimaisia ja ulkomaisia toimijoita, ja kumppanikyselyjä on tullut muun muassa Kanadasta, Australiasta ja Etelä-Afrikasta. Lisäksi minulle tulee puheenvuoropyyntöjä tapahtumiin ympäri maailmaa, Pekka Passi sanoo.

Muun muassa ranskalainen televisiokanava TF1 on käynyt Suomessa tutustumassa hiekka-akkuihin.