Uutiset|

Energiakustannusten kanssa kamppaileville taloyhtiöille apua uudenlaisesta tekoälyratkaisusta

Ilmastokriisin torjuminen ja kalliit energiahinnat ovat nostaneet energiansäästötoimet kysymyksiksi, jotka taloyhtiöiden on ratkottava nopeasti. Energiainnovaatioistaan tunnettu uuden energian yhtiö Vatajankoski on kehittänyt palvelun, jossa tekoäly on valjastettu ratkomaan rakennusten energiahukkaa. Tekoälyratkaisun avulla taloyhtiöt voivat vähentää energiankulutustaan jopa 20–30 prosenttia. Vastaavanlaista palvelun ja teknologian kokonaisratkaisua, joka perustuu edulliseen kuukausimaksuun, ei ole ollut aiemmin markkinoilla. Vatajankosken tekoälyratkaisun, jossa energiansäästöä syntyy ohjaamalla lämmönohjausta ja ilmanvaihtoa, otti käyttöönsä Porin keskustassa sijaitseva taloyhtiö Asunto Oy Porin Yhdyslinna.

Energiakustannukset haukkaavat taloyhtiöiden hoitokuluista valtaosan. Samaan aikaan, kun paine energiasäästöihin kasvaa, taloyhtiöissä kustannusten leikkaamista energiaremontin avulla vaikeuttaa päätöksenteon hitaus sekä tiedonpuute.

Tähän tarpeeseen osuu Vatajankosken energiakumppanuus-palvelu, jonka taloyhtiö voi ottaa käyttöönsä ilman isoja investointeja. Vatajankosken ratkaisussa tekoälyjärjestelmä analysoi ja optimoi jatkuvasti rakennuksen lämmitystä ja ilmanvaihtoa. Näin vaikutetaan vanhojen rakennusten tyypillisiin ongelmakohtiin, eli lämmön epätasaiseen jakautumiseen ja lämmön karkaamiseen ilmanvaihdon kautta.

Ratkaisun vahvuus on myös sen helppous. Palvelumalli perustuu edulliseen kuukausimaksuun, kokonaisuus on räätälöitävissä taloyhtiön tarpeisiin ja käyttöönotettavissa heti. Vatajankosken palvelussa taloyhtiö saa käyttöönsä teknologian lisäksi järjestelmän ylläpidon sekä asiantuntemuksen energiatehokkuuden jatkuvaan kehittämiseen. Tekoälyjärjestelmän laiteasennus vie vain päivän.

Palvelu tarjoaa taloyhtiöille lukuisia etuja, isoimpana erinomainen hyöty-panossuhde. Taloyhtiöille on luvassa merkittävät rahalliset säästöt matalan kynnyksen mallilla, jolloin uuden teknologian käyttöönotto ei edellytä pitkällistä suunnittelua, eikä yhtiövastikkeisiin kohdistu korotuspaineita, kertoo Vatajankoski Oy:n liiketoimintapäällikkö Jalmari Rossi.

Järjestelmässä asuinhuoneistoihin ja muihin tiloihin asennetaan olosuhteista dataa keräävät anturit. Kerätty data on myös reaaliaikaisesti taloyhtiöiden käytössä, jolloin jatkotoimenpiteitä voidaan suunnitella analysoituun dataan perustuen.

Tyypillinen tilanne on, että energialaskut kasvavat, muttei ole tarkkaa käsitystä kaikista syistä. Palvelumme tuottaa säästöä optimoinnin lisäksi paljastamalla energiankäytön kipupisteet, Rossi jatkaa.

Lue lisää:

Energiakumppanuudesta
Asiakaskokemuksia

Vatajankoski on uuden energian yhtiö, joka auttaa teollisuutta sekä kiinteistöjen omistajia ja käyttäjiä pienentämään energian hukkakulutusta ja siirtymään kestäviin energiaratkaisuihin. Luomme jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää, tuottaa ja jakaa kestävää energiaa, uusimpia teknologioita soveltaen. Vuodesta 1925 tehtävämme on ollut luoda pysyvää arvoa yhteiseksi hyödyksi. Vuoden 2021 liikevaihtomme oli 25,6 miljoonaa euroa.