Vatajankoski sai lauantaina 6.2. vieraaksi sisäministeri Maria Ohisalon. Ministeri seurueineen tutustui Vatajankosken edistykselliseen hukkalämpövoimalaan, joka valmistuu maaliskuussa.
Voimalaitoskäynnillä ministerille esiteltiin hanketta ja lämmön talteenoton prosessia. Knauf Oy:n tehtaanjohtaja Olli Santahuhta kertoi, miten hukkalämpö syntyy Knaufin tehtaalla, ja Vatajankosken tuotantopäällikkö Lauri Hölttä selitti, miten hukkalämpö saadaan valjastettua kaukolämpöverkkoon.
Ministeri Ohisalo oli hyvin kiinnostunut aiheesta ja hän kiitteli hankkeesta. Hän kertoi toivovansa, että samanlaisia hankkeita toteutettaisiin muuallakin Suomessa, ja näki hankkeella myös vientiarvoa.
Tapaamisessa keskusteltiin myös muun muassa energiatuesta ja teollisten lämpöpumppujen siirtämisestä veroluokkaan II. Muutoksen toteutuminen kannustaisi energiayhtiöitä päästöjä pienentävien hankkeiden toteuttamiseen.
Kehityssuunta on oikea
Ministeri Ohisaloa kiinnosti Vatajankosken suunnitelmallinen työ päästöjen laskemiseksi. Hänen mielestään kehityssuunta on hieno. Hän mainitsi, että usein jää huomaamatta, kuinka paljon teollisuus tekee ilmaston puolesta.
Vatajankoski on pudottanut kaukolämmön ja sähkön tuotannon hiilidioksidipäästöjä merkittävästi: Vuonna 2015 päästöt olivat noin 45 000 tonnia; vuonna 2019 enää alle 20 000 tonnia. Hukkalämmön talteenottolaitteistolla päästöt laskevat alle 10 000 tonniin, ja vuonna 2022 Vatajankoski ennustaa olevansa kaukolämmön osalta ilmastoneutraali. Lisäksi investointi hukkalämmön talteenottoon auttaa Vatajankoskea vahvistamaan kilpailukykyään ja varmistamaan kaukolämmön edullisen hintatason pitkällä aikavälillä.
”Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten ilmastonmuutoksen vastainen työ voi olla taloudellisesti kannattavaa ja hyödyttää meitä kaikkia arjessamme”, ministeri Ohisalo kirjoitti vierailusta Facebook-sivulleen
”Ei kestävän elämän tarvitse olla hampaat irvessä puurtamista tai huonoa omaatuntoa arjen valinnoista. Olennaista on se, että kestävä elämäntapa tehdään mahdolliseksi ja tehdään järjestelmätason muutoksia. Siihen tarvitaan poliittisia päätöksiä, innovaatioita ja yritysten investointeja”, hän jatkoi.
Lue lisää hukkalämpölaitoksesta