Aurinkosähköstä maksimaalinen hyöty vihannestilalle

40 %
kesäajan
kulutuksesta

Isokasken isäntä Jukka Isokaski etualalla ja taka-alalla Isokasken tuotantohalli, jonka katolla aurinkopaneeleja.

Referenssiä on päivitetty 5.7.2024

Vihanneksia ja juureksia viljelevä ja jatkojalostava Isokasken tila päätti vuonna 2020 investoida uuteen tuotantohalliin ja samalla selvittää mahdollisuuksia hyödyntää aurinkosähköä tilalla. Saadakseen luotettavaa ja asiantuntevaa apua Isokaski kääntyi Vatajankosken puoleen. Vierailimme Isokaskella neljän vuoden jälkeen ja selvitimme, miten aurinkopaneelien kanssa on sujunut ja onko energiankustannukset laskeneet niiden avulla.

Honkajoella sijaitsevalla Isokasken tilalla kasvatetaan muun muassa porkkanaa, lanttua, naurista ja palsternakkaa. Vihannekset ja juurekset varastoidaan kylmävarastoihin, ja vihannestehdas Isokaski Oy hoitaa tilan tuotteiden jatkojalostuksen kuluttaja- ja suurkeittiötuotteiksi.

Vuonna 2020 aurinkopaneeleja asennettiin yli 160 kappaletta tuotantohallin katolle. Aurinkosähkö oli Isokaskelle sopiva ratkaisu, koska sähkön tuotanto- ja kulutushuiput osuvat samoille kuukausille: jäähdytyksen vuoksi tilan sähkönkulutus kasvaa kesällä, jolloin aurinkosähköä myös tuotetaan eniten.

Aurinkopaneelit laskevat energiankustannuksia

Isokasken tavoitteena oli laskea kustannuksia etenkin kesäaikaan, jolloin muun muassa kylmälaitteistojen kulutus on suurta. Tähän tavoitteeseen on päästy, sillä aurinkopaneeleista on saatu vuosittain maksimaalinen hyöty. Aurinkopaneelit ovat tuottaneet keskimäärin n. 40 % tuotantohallin rakennuksen kesäajan kulutukesta. Tämän mahdollistaa ennen kaikkea oikea järjestelmän mitoitus ja sijoitus. Isokasken nykyinen isäntä Jukka Isokaski on ollut tyytyväinen aurinkopaneelien tuottoon. Aurinkopaneeleista saatu energia on auttanut kesäajan kustannuksissa.

– Lukemat oli hyödyllistä katsoa yhdessä Vatajankosken asiantuntijan kanssa, sillä emme olleet säännöllisesti seuranneet niitä. Oli hienoa kuulla, että olemme saaneet aurinkopaneeleista täyden hyödyn ja järjestelmässä ei ole ilmennyt vikoja, kertoo Jukka Isokaski.

Vatajankosken asiantuntijat mitoittavat erilaisiin tarpeisiin juuri oikean kokoisen järjestelmän. Mikäli yrityksesi on kiinnostunut aurinkosähköstä, ota yhteyttä ja varaa maksuton kartoituskäynti.

Lisätietoja:
puh. 02 5782 5307

*Aurinkopaneelit ovat tuottaneet keskimäärin n. 40 % tuotantohallin kesäajan kulutuksesta.

Miksi aurinkosähkö

  • Isokasken tila kuluttaa eniten sähköä kesällä
  • Tilan tavoitteena oli alentaa energiakustannuksia
  • Aurinkosähkö varmistaa sähkön saatavuutta
  • Aurinkosähkö on puhdasta ja vastuullista energiaa

Vatajankosken rooli hankkeessa

  • Auttoi energiatukihakemuksen laatimisessa
  • Huomioi aurinkosähkön jo muun muassa hallin rakennusvaiheessa
  • Mitoitti juuri oikean kokoisen järjestelmän
  • Asensi yli 160 aurinkopaneelia hallin katolle
Isokasken tuotantohalli, jonka katolla on aurinkopaneeleja.

Jutellaanko?