Alkuperätakuu – todiste uusiutuvasta energiasta

Ympäristöinsinööri hukkalämpölaitoksella
Vatajankosken ympäristöinsinööri Annakaisa Hietikon monipuolisiin työtehtäviin kuuluu tuotannon alkuperätakuisiin ja päästökaupaan liittyvä raportointi.

Oletko miettinyt, mistä 100 % uusiutuvaa energiaa mainostavien sähkösopimusten lisämaksussa on kyse? Viherpesumarkkinointiin liittyvästä tyhjästä maksusta vai kenties sittenkin aidosta takeesta uusiutuvalle energialle? Tämä blogi avaa tähän teemaan liittyviä alkuperätakuita. Niitä voi etäisesti verrata ruoasta tuttuun luomumerkintään, joka asettaa ennalta määriteltyjä minimivaatimuksia kestävälle ruoan tuotannolle. Ihan aluksi, avataan alkuperätakuiden taustaa.

”Kun kerromme tuottavamme uusiutuvaa kaukolämpöä, se ei ole mikään markkinointikikka. Varmennusvelvoitteen mukaisesti varmennamme kaukolämmön alkuperän alkuperätakuilla valvovan viranomaisen, eli Energiaviraston järjestelmässä.”

Laki energian alkuperätakuista (1050/2021) astui voimaan 3. joulukuuta vuonna 2021. Se säädettiiin varmentamaan uusiutuvilla energialähteillä, ydinvoimalla sekä tehokkaalla yhteistuotannolla tuotetun energian alkuperä. Alkuperätakuulaki koskee  sähköä, uusiutuvaa kaasua, uusiutuvilla energialähteillä tuotettua vetyä, lämpöä ja jäähdytystä sekä hukkalämpöä ja -kylmää. Lain tavoitteena on tukea kansallisia ilmastotavoitteitamme.

Huhtikuussa 2022 Energiavirasto (EV) avasi rekisterisovelluksen uusiutuvan lämmön ja jäähdytyksen sekä hukkalämmön ja -kylmän alkuperätakuiden hallintaa varten. Tähän alkuperätakuurekisteriin hakeutuneena toimijana Vatajankoski hakee vuosittain tuottamalleen uusiutuvalle energialle alkuperätakuita ja voi sen jälkeen peruuttaa eli kohdistaa niitä esimerkiksi omalle kaukolämmölleen. Jos koko myydylle kaukolämmön määrälle Kankaanpään kaukolämpöverkossa on peruutettu alkuperätakuut, on kyseinen energiamäärä tällöin alkupe­rä­var­men­nettua 100 % uusiu­tuvaa energiaa.

Vatajankosken Pansian sähkökattilarakennus ja taustalla vesitäytteinen lämpöakku
Kuvassa Vatajankosken Pansian sähkökattilarakennus ja taustalla vesitäytteinen lämpöakku.

”Alkuperätakuu on todiste asiakkaalle siitä, että se, mitä kerromme uusiutuvasta lämmöntuotannostamme, on totta.”

Blogin sanastoa

Alkuperätakuu sähköinen todiste siitä, että tietyllä energiamäärällä on kestävä alkuperä

EV Energiavirasto, energia-alan lupa- ja valvontaviranomainen

Finextra Kantaverkkoyhtiö Fingridin tyräryhtiö, joka hoitaa sähkön alkuperätakuupalveluja sekä tehoreservipalvelua.

G-Rex EV:n ylläpitämä lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisteri

Kekri kestävyyskriteereiden sähköinen asiointijärjestelmä

Laki energian alkuperätakuista vuonna 2021 säädetty laki varmentamaan uusiutuvilla energialähteillä tuotetun energian alkuperä

Peruuttaminen muodostuneiden alkuperätakuiden kohdistaminen jollekin toimijalle. Peruutus voidaan yksilöidä esimerkiksi asiakkaan käyttöpaikalle.

Päästökauppa EU:n yhteinen keino vähentää ilmastopäästöjä. Yleinen päästökauppa tuli käyttöönvuonna 2005 ja polttoaineen päästökauppa asteittain käyttöön vuodesta 2025.

RED3 EU:n uusiutuvan energian direktiivi, joka päivitettiin vuonna 2023. Sen tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian osuutta EU:n kokonaisenergiankulutuksessa.

Varmennusvelvoite alkuperältään uusiutuvilla energianlähteillä tuotetuksi ilmoitettu energia tulee varmentaa vastaavalla määrällä peruutettuja (eli kohdistettuja) alkuperätakuita

Alkuperätakuu varmistaa uusiutuvan energian alkuperän

Alkuperätakuu todistaa, että tietyllä energiamäärällä on kestävä alkuperä. Se on voimassa vuoden sitä vastaavan energian viimeisestä tuotantopäivästä ja standardiyksikkönä käytetään megawattituntia (MWh). Alkuperätakuissa erotetaan toisistaan lämmön ja jäähdytyksen osalta hukkaenergia sekä uusiutuvista energianlähteistä peräisin oleva energia.

”Alkuperätakuu on sähköinen asiakirja, joka toimii näyttönä siitä, että tietty energiaosuus tai -määrä on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, ydinvoimalla, tehokkaalla yhteistuotannolla tai hukkalämmöstä/-kylmästä”
– EV, Ohje lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuujärjestelmän toimijoille

Alkuperätakuujärjestelmään kuuluminen ei ole tällä hetkellä pakollista. Jos Vatajankoski ei olisi hakenut tuotantolaitoksiaan mukaan järjestelmään, emme voisi puhua tai markkinoida Kankaanpään alueen kaukolämpöä uusiutuvana energiana. Sijainnista riippumatta kaikki ne tuotantolaitokset, joissa todentaja on vieraillut ja joille on myönnetty todentamistodistus, tuottavat meille energiaa, joka on oikeutettu alkuperätakuisiin. Viimeaikaisena esimerkkinä voidaan ottaa vaikkapa Merikarvian tuleva datakeskus, joka tullaan sen valmistuessa hakemaan alkuperätakuujärjestelmän piiriin.

Datakeskuksista saatava lämpöenergia on alkuperätakuujärjestelmässä hukkalämpöä.
Datakeskuksista saatava lämpöenergia on alkuperätakuujärjestelmässä hukkalämpöä.

Lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuut sisältävät mm.

  • tiedot energiantuotantolaitoksesta: sijainti, tyyppi, kapasiteetti ja käyttöönottopäivämäärä
  • maininta, koskeeko lämpöä vai jäähdytystä
  • onko alkuperätakuuta vastaava energia alkuperältään uusiutuvaa energiaa vai hukkaa
  • energianlähde sekä tuotannon alkamis- ja päättymispäivä
Calefan lämpöpumppu
Lämpöpumpulla priimattu energian osuus lasketaan sähköllä tuotetuksi.

Vatajankoskella jo lähes 10 tuotantolaitosta alkuperätakuujärjestelmässä

Vatajankoskella on tällä hetkellä yhteensä seitsemän uusiutuvan lämmön/kylmän tuotantolaitosta tai hukkalämpöä hyödyntävää laitosta, jotka tuottavat energiaa muun muassa kaukolämpöverkostoomme. Nämä laitokset on haettu Energiaviraston G-Rex-järjestelmään, joka toimii Suomessa lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterinä. Rekisteriin ilmoitettujen tuotantolaitosten määrä tulee tänä vuonna kasvamaan entisestään. Ilmoitamme tuotetut energiamäärät kuukausittain EV:lle, joka hyväksyy rekisterinpitäjänä hakemuksen ja myöntää Vatajankoskelle alkuperätakuut.

Alkuperätakuissa erotetaan eri energiatyypit toisistaan – käytetään esimerkkinä datakeskusta: Laskentayksiköt tuottavat lämpöä. Lämpöpumpulla voidaan priimata (eli nostaa) laskentayksiköiden hukkalämmön lämpötilaa sopivammaksi kaukolämpöverkkoon. Laskentayksiköillä tuotettu lämpö luokitellaan siis hukkalämmöksi. Lämpöpumpun osuus katsotaan puolestaan sähköllä tuotetuksi. Tällöin täytyy myös sähkön osuudelle peruuttaa sähkön alkuperätakuut, mikä tapahtuu puolestaan Finextra-nimisessä, Fingridin ylläpitämässä järjestelmässä.

”Vatajankoskella ihan oikeasti teemme töitä puhtauden eteen, emmekä vain sano tekevämme.”

Käymme keskustelua Energiaviraston kanssa sekä heidän järjestelmiensä että perinteisten viestintäkanavien kautta. Uusien tuotantolaitosten liittämiseksi alkuperätakuurekisteriin vaaditaan paikalle aina todentaja. Myös muutosten, kuten esimerkiksi modulaarisen datakeskuksen laajentamisen yhteydessä todentaja varmentaa muutoksen. Todentamistodistus on voimassa viisi vuotta. Tämä prosessi kuuluu Varmennusvelvoitteen täyttämiseen. Jos haluamme markkinoida energiaa uusiutuvana, meidän pitää pystyä todistamaan tämä varmennetuilla alkuperätakuilla.

Alkuperätakuujärjestelmien ylläpitäjät Suomessa

  • Lämpö ja jäähdytys (Energiavirasto)
  • Kaasu ja vety (Gasgrid)
  • Sähkö (Finextra, Fingridin tytäryhtiö)

Alkuperätakuut tukevat uuden energian brändiä

Varmennusvelvoitteen mukaisesti alkuperältään uusiutuvilla energianlähteillä tuotetuksi lämmöksi ja jäähdytykseksi tai hukkalämmöksi tai -kylmäksi ilmoitetun lämmön ja jäähdytyksen alkuperä tulee varmentaa vastaavalla määrällä peruutettuja alkuperätakuita.

Vatajankosken omistaman Kankaanpään ja Niinisalon alueen kaukolämpöverkon lämpö on EV:n alkuperätakuilla varmennettua kaukolämpöä, sillä olemme kohdistaneet, eli peruuttaneet alkuperätakuita koko kaukolämmön myydylle määrälle. Käytännössä se tarkoittaa, että jokaisen meidän tämän alueen asiakkaamme kaukolämpö on tällä hetkellä uusiutuvaa. Kaltaisellamme toimijalla alkuperätakuut antavat mahdollisuuksia liiketoiminnan ja myös markkinoinnin saralla.

Kankaanpään keskusten kerrostaloja
Kankaanpään ja Niinisalon alueen kaukolämpöverkon lämpö on EV:n alkuperätakuilla varmennettua kaukolämpöä.

”Monet ovat saattaneet kuvitella, että sähkönmyyjät keksivät tuotteilleen summittaisia vihreitä leimoja. He eivät voi tehdä niin, vaan asiakkaan ostama vihreä sähkö pitää olla tuotettu uusiutuvilla energialähteillä ja sähkönmyyjällä pitää olla tämä sama määrä peruutettuja sähkön alkuperätakuita.”

Jos lämmön, sähkön tai kaasun myyjä haluaa myydä uusiutuvaa energiaa, mutta hänellä ei itsellään ole alkuperätakuita, on ne hankittava joltakin toiselta toimijalta. Tällöin alkuperätakuujärjestelmä varmistaa sen, että kulutusta vastaava määrä uusiutuvaa lämpöä on varmuudella tuotettu jossain muualla ja samalla varmistutaan myös, ettei tätä määrää uusiutuvaa energiaa voida myydä kahteen kertaan. Käytännössä tässä kuviossa raha liikkuu loputa uusiutuvan energian tuotantoa edistäneelle taholle, mikä edistää EU:n tasolla kestävyystavoitteita.

Alkuperätakuita voi saada ainoastaan uusiutuville energianlähteille. Vaikka ne ovat päästökauppaan verrattuna rahallisesti vähemmän merkityksellisiä, ovat ne brändillisesti isossa roolissa siinä, mitä saa tuotetusta, myydystä ja käytetystä energiasta sanoa. Vaikka monet asiakkaat eivät olisikaan halukkaita maksamaan lisämaksua uusiutuvasta energiasta, tulee hyöty joka tapauksessa sitä kautta, että uusiutuvan ja puhtaan energian hyödyntäminen on energiayhtiölle taloudellisesti järkevää ja mahdollistaa maltilliset energianhinnat pitkällä aikavälillä. Alkuperätakuujärjestelmä lisää kuluttajien mahdollisuutta varmistua ostamansa energian alkuperästä ja lisää siten kuluttajansuojaa tarjoamalla yhdenmukaisen järjestelmän energian alkuperän varmentamiselle.

”Vatajankosken toiminnan ytimessä on ajatus uudesta energiasta: parasta energiaa on sellainen energia, jota meidän ei koskaan tarvinnut itse tuottaa.”

Päästökauppa taloudellinen ohjuri rajoittamaan haitallisia päästöjä

Sen lisäksi, että Vatajankoski on hakenut kaikki tuotantolaitoksensa alkuperätakuujärjestelmään, meillä on myös kestävyysjärjestelmä biopolttoaineille. Tämä tarkoittaa, että biopolttoaineet, joita käytämme, täyttävät EU:n uusiutuvan energian RED3-direktiivin vaatimukset biomassan kestävyydestä, mikä liittyy osaltaan myös päästökauppaan. Todentaja käy voimalaitoksillamme vuosittain todentamassa biomassan kestävyyden. Käytetyn ja todennetun biomassan tiedot kirjataan Energiaviraston kestävyyskriteereiden sähköiseen asiointijärjestelmään Kekriin.

Kestävyysjärjestelmä velvoittaa päästökauppatoimijoita. Järjestelmällä osoitetaan käytetyn biomassan kestävyys, jolloin sen sisältämän hiilen osuudelle ei tarvitse ostaa päästöoikeuksia. Hintaluokaltaan päästöoikeudet ovat alkuperätakuita moninkertaisesti kalliimpia. Päästöoikeus yhdelle tonnille CO2-päästöjä on voinut maksaa luokkaa 70 euroa, kun taas esimerkiksi sähkön alkuperätakuut voivat liikkua luokassa 1 euroa/MWh. Päästökaupan voikin todeta olevan vahva taloudellinen ohjuri kohti vähäpäästöistä ja päästötöntä energiankäyttöä.

Puuhaketta polttoainekentällä
Jos käytetyn biomassan kestävyys on todennettu ja kirjattu Energiaviraston kestävyysrekisteriin, sen sisältämän hiilen osuudelle ei tarvitse ostaa päästöoikeuksia.

Vatajankosken tuotantotiedot Energiateollisuuden päästölaskurissa huhtikuussa 2025.