Uutiset, Mediatiedote, Kaukolämpö|

Vatajankoskella täysin uusiutuvaa kaukolämpöä

Kankaanpään voimalaitoksen savukaasupesurin piippu

Kankaanpään kaukolämpö tuotetaan tästä lämmityskaudesta lähtien normaalioloissa täysin uusiutuvista energianlähteistä. Tavoitteeseen on päästy investoimalla muun muassa teollisuuden ja servereiden hukkalämpöjen talteenottoon ja hyödyntämiseen sekä Kankaanpään voimalaitoksen polttoprosessin modernisointiin. Päästöttömyyden lisäksi tavoitteena on pitää kaukolämmön hinta maltillisena pitkällä aikavälillä ja jatkaa energiatehokkaiden ratkaisujen toteuttamista.

Vatajankoski on kulkenut pitkän investointien tien kehittäessään kaukolämpöä ympäristöystävälliseen ja ilmastoneutraaliin suuntaan. Hukkalämpöjen hyödyntäminen on ollut keskeisessä roolissa suurissa päästöjen vähennyksissä. Kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä leikattiin jo vuosien 2017–2022 aikana 83 %. Kuluvana vuonna tuotetusta lämmöstä yli 90 % on tuotettu täysin uusiutuvista energialähteistä ja joulukuun aikana tuotanto on ollut kokonaan uusiutuvaa. Hintatasoltaan Vatajankosken kaukolämpö sijoittuu valtakunnallisessa vertailussa halvimpaan neljännekseen.

Kankaanpään kaukolämpöverkon päästötiedot 2016–2024
Vatajankosken Kankaanpään kaukolämpöverkon päästöjen kehitys (Paikallisvoiman päästölaskuri).

Kaukolämmön tuotannon strategiaan on viime vuosina vahvasti liittynyt irtautuminen fossiilisista polttoaineista. Kankaanpään voimalaitoksen aiemmin turvetta vaatinutta polttoprosessia kehitettiin viime vuonna asentamalla polttokattilan alle uusi petihiekan seulonta- ja kierrätysjärjestelmä. Tämä mahdollisti pelkän puupolttoaineen käytön voimalaitoksen polttoprosessissa. Viimeinen Kankaanpään alueen kaukolämmöntuotantoon käytetty turvekuorma vastaanotettiin maaliskuussa 2024.

Kankaanpään voimalaitokselle rakennettiin tänä vuonna myös savukaasupesuri, joka otettiin käyttöön marraskuussa. Pesuri nostaa laitoksen hyötysuhdetta ja mahdollistaa parhaimmillaan kuuden megawatin tehonlisäyksen vähentäen samalla puupolttoaineiden käyttöä ja hintavaikutuksia tulevaisuudessa. Nyt piipusta tuleva savukaasu on jopa sata astetta aiempaa viileämpää.

Myös kaukolämpöverkon toimintaa on saatu tehostettua, mistä Vatajankosken tuotantojohtaja Lauri Hölttä antaa kiitosta asiakkaille.

Kaukolämpöverkon paluulämpötilat on saatu todella paljon aikaisempaa alhaisemmaksi. Tämä nostaa koko järjestelmän hyötysuhdetta ja mahdollistaa hukkalämpöjen entistä suuremman osuuden kokonaisuudesta. Tässä kohtaa on hyvä kiittää asiakkaitamme, jotka ovat pitäneet laitteistonsa kunnossa.

Datakeskuksen hukkalämpö ja sähkökattila tuottavat päästötöntä kaukolämpöä

Vatajankosken voimalaitoksella käynnistyi kesäkuussa kahden megawatin datakeskus, jonka hukkalämpöjä kierrätetään lämmittämään kankaanpääläisiä koteja ja muita rakennuksia. Datakeskuksen tuottama päästötön hukkalämpö pystytään lämmityskaudella hyödyntämään täysimääräisesti Kankaanpään kaukolämpöverkkoon. Lämpömäärä vastaa vuositasolla noin 20 %:a asiakkaiden lämmöntarpeesta. Voimalaitokselle ollaan käynnistämässä ennen joulua uutta 1,5 megawatin datakeskusta, joka nostaa datakeskusten yhteistehon lämpöpumpun teho mukaan lukien neljään megawattiin. Tämä tulee entisestään nostamaan päästöttömien hukkalämpöjen osuutta.

Pansian hukkalämpölaitoksen tontilla ollaan puolestaan ottamassa käyttöön 10 megawatin sähkökattilaa. Tontilla on kolme vesitäytteistä lämpöakkua, joihin voidaan varastoida sähkökattilalla edullisen sähkön hinnan aikoina päästöttömästi tuotettua lämpöä ja hyödyntää sitä kaukolämpöverkossa. Lämpöakut riittävät kesällä kaukolämmön tarpeisiin usean päivän ajaksi. Talvella, kun lämmöntarve on noin kymmenkertainen, akut riittävät silti syöttämään verkkoa useiksi tunneiksi.

Vatajankosken laitosten toimiessa ilman häiriöitä Kankaanpään kaukolämmön tuotanto on tästä lähtien täysin uusiutuvaa. Hukka- ja ympäristölämpöjen osuuden arvioidaan olevan alkavalla lämmityskaudella n. 50–60 %:n luokkaa.

Lisätiedot:

Lauri Hölttä

Tuotantojohtaja 044 578 2254 / lauri.holtta@vatajankoski.fi