Uutiset, Kaukolämpö|

Savukaasupesuri tehostaa ja puhdistaa Vatajankosken kaukolämpöä entisestään

Savukaasupesuri Kankaanpään voimalaitoksella
Näkymä Vatajankosken Kankaanpään voimalaitokselta maaliskuussa 2024. Savukaasupesurin rakennus (kuvassa vasemmalla) on noussut voimalaitoksen tontille.

Kankaanpään voimalaitoksen savukaasupesuri saadaan käyttöön kuluvan vuoden syksyllä. Pesuri nostaa laitoksen hyötysuhdetta ja mahdollistaa 4 MW tehonlisäyksen vähentäen samalla puupolttoaineiden käyttöä ja hintavaikutuksia tulevaisuudessa.

Savukaasupesurityömaa on edennyt aikataulussa. Uutisoimme marraskuussa investoinnista savukaasupesuriin ja nyt rakennus on saatu pystytettyä. Prosessilaitteiden toimituksia odotetaan saapuvaksi maaliskuun lopupuolella. Savukaasupesuri on Vatajankosken strategiaa noudattava investointi, jolla on tarkoitus lisätä energiatehokuutta ja leikata hiilidioksidipäästöjä entisestään. Jatkossa piipusta tuleva savukaasu on noin 70 astetta viileämpää. Vatajankosken tuotantojohtaja Lauri Hölttä kertoo pesurin tuomista hyödyistä:

”Pesuri vähentää polttoaineenkulutusta, mutta toisaalta myös mahdollistaa noin 4 MW suuremman lämmöntuotantotehon voimalaitokselta tarvittaessa. Pesurin toiminta perustuu savukaasujen loppulämpötilan laskemiseen, jolloin laitoksen kokonaishyötysuhde nousee huomattavasti.”

Jatkossa savukaasusta otetaan talteen lämpöä ja siitä puhdistetaan kiinteitä hiukkasia. Aiemmin piipun päästä taivaalle päästetty 100–120-asteinen savukaasu pääsee savukaasupesurin jälkeen taivaalle vain 30–50-asteisena. Investoinnilla pyritään turvaamaan laitoksen tehokkuutta 2030-luvulla. Savukaasupesurin on tarkoitus olla käytössä tämän vuoden syksyllä.