Uutiset, Innovaatiot, Mediatiedote|

Vatajankoski New Yorkin Times Squaren valotaululle – Hiekka-akku palkittiin Suomen Tuottavana Ideana 2023

Tuottava Idea 2023 -kilpailun voittajien palkitseminen

Vatajankosken ja Polar Night Energyn toteuttama maailman ensimmäinen kaupallinen hiekka-akku palkittiin tänään NASDAQ Helsingin Pörssitalolla vuoden 2023 suomalaisena innovaationa. Suomen Nuorkauppakamarien palkitsemat voittajat pääsivät soittamaan pörssin avauskelloa ja yrityksiä onniteltiin New Yorkin Times Squaren valotaululla.

Viime vuoden alussa käyttöön otettu hiekka-akku on kerännyt maailmanlaajuista kiinnostusta, mikä kertoo innovaation potentiaalista ja ajankohtaisuudesta. Hiekan lämmönvarastointikyvyn soveltaminen energia- ja prosessiteollisuuden tarpeisiin avaa uusia mahdollisuuksia. Tänään hiekka-akku voitti jo 46. kerran järjestetyn Suomen Nuorkauppakamareiden Tuottava Idea -kilpailun. Vuoden alussa se valittiin Pohjois-Satakunnan Tuottavaksi Ideaksi, sen jälkeen voitto tuli Länsi-Suomen sarjasta ja lopputulos huipentui koko Suomen innovaatiosarjan voittoon.

Palkinnon jakoivat Suomen Nuorkauppakamarit ry:n kansallinen kilpailupäällikkö Päivi Tiura-Paavola sekä Microsoft Finlandin toimitusjohtaja Mervi Airaksinen. Palkintoa olivat vastaanottamassa toimitusjohtaja Pekka Passi, tuotantojohtaja Lauri Hölttä ja viestintäpäällikkö Eero Hammais sekä Polar Night Energyn toimitusjohtaja Tommi Eronen.

Kilpailun tuomaristo arvosti hiekka-akun positiivista yhteiskunnallista vaikutusta Suomessa sekä globaalisti. Innovaatiossa yhdistyvät vastuullisuus, innovatiivisuus, yritysyhteistyö, teknologia ja ajankohtaisuus erityisesti energiantuotannon ja jakelun näkökulmasta. Tilaisuudessa palkittiin myös Startup-sarjan voittanut Oppivat Education Oy sekä Vuoden Nuori Johtaja 2023, joka oli tänä vuonna ProMedical Oy:n Joona Pulliainen.

Polar Night Energy aloitti hiekka-akun teknologian kehittämisen 2010-luvulla ja perusti koelaitoksen Tampereelle. Yli 500-asteiseksi lämmitettävä ensimmäinen kaupallinen hiekka-akku on toteutettu yhdessä Vatajankosken kanssa.

Hiekka-akku on tuonut Pohjois-Satakunnalle valtavasti näkyvyyttä

Hiekka-akun menestys on näkynyt noin 12 500 asukkaan kaupungissa. Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää kertoo, että Kankaanpää on saanut näkyvyyttä sellaisilla palstoilla, johon kaupunki ei yksinään pystyisi:

”Vatajankosken ja Polar Night Energyn ideointi hiekka-akusta levisi maailmalle kulovalkean tavoin. BBC:n kuvausryhmä haastatteli yhtiön johtoa, jonka jälkeen kaupungissa vieraili useampi ulkomaalainen toimittaja. Kaupunki sai näkyvyyttä, jota tuskin olisimme edes pystyneet rahallakaan ostaa.”

Innovaatio on houkuttanut vieraita Kankaanpäähän jopa Aasiasta asti.

”Viime syksynä, tavallisena työpäivänä, tuotantolaitokselta soitettiin, että täällä on nyt bussilastillinen ulkomaalaisia vieraita. Kävi ilmi, että Uzbekistanin ministeriöiden seurue oli päättänyt ilmoittamatta tulla tutustumaan hiekka-akkuun”, muistelee Lauri Hölttä, Vatajankosken tuotantojohtaja.

Vatajankoski ja Polar Night Energy palkittiin NASDAQ Helsingin Pörssitalolla tiistaina 31.10., missä voittajat pääsivät avaamaan pörssipäivän soittamalla pörssin avauskelloa. Lisäksi yrityksiä onniteltiin New Yorkin Times Squaren valotaululla.