Uutiset|

Elinkeino­ministeri Mika Lintilä vihki hiekka-akun

Elinkeinoministeri Mika Lintilä pitämässä puhettaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vihki maailman ensimmäisen kaupallisen hiekkaan perustuvan hiekka-akun perjantaina 20.1.2023. Kesästä asti Kankaanpäässä pilottikäytössä ollutta hiekka-akkua on käytetty Kankaanpään kaukolämpöveden lämpötilan nostamiseen hukkalämmön avulla.

Tilaisuudessa puhuivat Mika Lintilän lisäksi Vatajankosken hallituksen puheenjohtaja Tapio Hietaoja ja toimitusjohtaja Pekka Passi sekä Polar Night Energyn tekninen johtaja Marko Ylönen. Symbolisen nauhanleikkaamisen jälkeen vuorossa oli hiekka-akun esittely.

Innovaation toteuttaminen korostaa rohkeutta, taitoa ja yhteistyökykyä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä muistutti puheessaan, että tulevaisuudessa ovat vahvoilla ne, jotka pystyvät laittamaan energiaa talteen. Energian saatavuuteen ja talteenottoon liittyvät innovaatiot ovat asioita, joilla on kysyntää sekä kotimaassa että ulkomailla. Lintilän mukaan hiekka-akun kaltaisen innovaation toteuttaminen korostaa rohkeutta, taitoa ja yhteistyökykyä. 

Pioneerihankkeen  käytännön kokemuksista kertoi Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi. Nyt vihittyyn hiekka-akkuun on ladattu 80 kuutiota hienoa hiekkaa, joka lämmitetään sähköllä. Datalaskentayksiköiltä tulevan veden lämpötilaa nostetaan noin 30 asteen verran hiekka-akulla, minkä jälkeen lämmitetty vesi voidaan syöttää kaukolämpöverkkoon. Yksi täyteen ladattu varasto kattaa yhden kerrostalohuoneiston vuoden lämmöntarpeen. Idea on, että lataussyklejä pyritään saamaan mahdollisimman paljon. 

Kankaanpäässä kuljetaan edelleen kehityksen kärjessä

Vatajankosken hallituksen puheenjohtaja Tapio Hietaoja vahvisti yhtiön pitkän historian lämpöenergian tuottajana alueella sekä ison roolin polttamisen vähentämisessä lämmön tuotannossa. Hiekka-akun lisäksi Hietaoja nosti esiin kaksi vuotta sitten toteutetun pioneerihankkeen, Pansialla toimivan hukkalämpövoimalan. Knaufin kipsilevytehtaalla tuotantoprosessissa syntyvä kuuma vesihöyry otetaan hukkalämpövoimalassa talteen lämpöenergiaksi ja johdetaan kaukolämpöverkostoon.

Hietaoja muistutti myös yhteistyön merkityksestä, mistä hienona esimerkkinä toimii Kankaanpään kaupungin ja Vatajankosken toimivan yhteistyön huomioiminen myös maakuntatasolla. Satakuntaliitto palkitsi viime viikolla pronssisella Satakunta-mitalilla Vatajankosken ja Kankaanpään kaupungin innovatiivisesta ja eteenpäin katsovasta yhteistyöstä. Myös Polar Night Energyn tekninen johtaja Marko Ylönen painotti puheenvuorossaan hyvän yhteistyön merkitystä ja kiitti Vatajankoskea rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta uuden hiekka-akkuteknologian käyttöönotossa.

Aihe mediassa:

Tekniikka&Talous Suomeen rakennettiin maailman ensimmäinen hiekka-akku, paino 90 t ja kapasiteetti 8 MWh (tilaajille)

Kankaanpään Seutu Energiabrändi alkaa olla hyvin vahva – Potentiaalinen miljardiyleisö on saanut vaikutelman ennakkoluulottomasta pohjoisesta pikkukaupungista

Satakunnan Kansa Maailman ensimmäinen kaupallinen hiekka-akku vihittiin käyttöön – nyt noussut lämpövarasto on todennäköisesti vasta alkua: ”Se olisi yli 20-kertainen tähän verrattuna” (tilaajille)

Lue lisää:

Hiekka-akut säästävät euroja ja vähentävät päästöjä – Suomeen tulee yhteydenottoja ympäri maailmaa

Maailman ensimmäinen lämpövarasto rakennetaan Suomeen