Uutiset|

Hiekka-akut säästävät euroja ja vähentävät päästöjä – Suomeen tulee yhteydenottoja ympäri maailmaa

Vatajankoski on energia-alan edelläkävijä, joka pyrkii jatkuvasti innovoimaan uutta. Viime aikoina yhtiö on saanut globaalia huomiota hyödyntämällä Kankaanpäässä maailman ensimmäisenä energiayhtiönä hiekka-akkuteknologiaa. Hiekka-akun avulla teollista lämpöä tarvitsevat yritykset voivat pitää energiakustannukset kurissa ja vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Edullisen sähköenergian varastointi lämpönä on tehokas tapa tasata energian tuotannon ja kysynnän epätasapainoa. Uuden energian yhtiö Vatajankoski auttaa yrityksiä pienentämään energian saatavuuteen ja hinnanvaihteluihin liittyviä riskejä hiekka-akkujen avulla.

Jos esimerkiksi teollisessa uunissa käytettävää neste- tai maakaasua halutaan korvata jollakin, hiekka-akku on hyvä vaihtoehto. Se tarjoaa korkeita lämpötiloja ja joustavuutta energiankäyttöön. Hiekka-akuissa ydin lämmitetään noin 500 asteeseen, ja reunallakin lämpötila on 150–200 astetta. Vertailun vuoksi: lämpöpumpuilla saadaan tehokkaasti aikaan vain 90-asteista vettä, ja paineistetuillakin vesiakuilla päästään vain 100-130 asteeseen, kertoo Vatajankosken toimitusjohtaja Pekka Passi.

Teollisia uuneja eli käytännössä kuumaa ilmaa tarvitaan muun muassa puu- ja rakennusteollisuudessa, leipomoissa, pesuloissa ja konepajoissa eli useilla eri teollisuudenaloilla. Tärkeä kysymys on, mistä lämpö saadaan ekologisesti ja edullisesti. Esimerkiksi puun saatavuudessa on ongelmia, mikä näkyy puun hinnan voimakkaana nousuna, ja EU haluaa vähentää kaikkea polttamista energiantuotannossa. Sähköuunien käyttöä teollisuudessa puolestaan rajoittaa sähköenergian kohonnut hinta ja sähkön hinnan voimakas heilahtelu.

Hiekka-akku on toimiva ratkaisu myös kohteisiin, joissa muuten ei saada hyödynnettyä edullista yösähköä tai joissa päästövähennysten saavuttaminen on korkean lämpötilan tarpeen vuoksi ollut aiemmin vaikeaa, Passi toteaa. Teollisuuden lämmöntarve on Suomessa volyymiltään kaksinkertainen kaukolämmön käyttöön verrattuna, joten hiekka-akkujen päästövähennyspotentiaali on valtava.

Kestävä energiantuotanto EU:n tavoitteena

Rahansäästö ja kestävät energiaratkaisut kiinnostavat nyt kaikkia. Euroopan unionin jäsenmaat pyrkivät monipuolistamaan energialähteitä ja vähentämään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Suomessa muun muassa ympäristö- sekä työ- ja elinkeinoministeriö edistävät puhtaan energian ratkaisuja. Näihin haasteisiin Vatajankoski ja hiekka-akkuteknologian kehittänyt Polar Night Energy Oy vastaavat.

Vatajankoski on jo käynyt keskusteluja hiekka-akkujen hyödyntämisestä useiden alueensa teollisten toimijoiden kanssa. Yhteistä yrityksille on se, että kaikki käyttävät uuneissaan tällä hetkellä nestekaasua, jonka hinta on noussut voimakkaasti. Eräs toimijoista on konepaja, joka kuumentaa metallikappaleita 300-500-asteisessa uunissa jopa päivien ajan. Yhteistyösuunnitelmiin kuuluu, että Vatajankosken investoiman hiekka-akun avulla luodaan suljettu kierto, jossa sähkövastuksilla lämmitetystä hiekka-akusta kierrätetään kuumaa ilmaa uuniin. Kun ilma jäähtyy, se johdetaan joko takaisin akkuun tai syötetään kaukolämpöverkkoon. Vielä toistaiseksi konepajan uuneista päätyy hukkalämpöä ilmaan. Hiekka-akun lämmittämiseen voidaan valita sähkönhinnaltaan viikon edullisimmat tunnit, jolloin sähköllä tuotetulle lämmölle saadaan erittäin houkutteleva hinta suoraan sähköuuniin verrattuna.

Hiekka-akku tunnetaan jo Kiinassa ja Kanadassa

Vatajankoskesta ja hiekka-akusta on uutisoitu laajalti ympäri maailmaa. Aiheesta ovat kertoneet esimerkiksi Kiinan suurin uutistoimisto sekä japanilaiset ja lukuisat eurooppalaiset mediat. Uutisten yhteenlaskettu levikkimäärä lasketaan peräti miljardeissa lukijoissa, kuulijoissa ja katsojissa.

On kiinnostavaa nähdä, mitä kaikkea globaalista julkisuudesta poikii. Toimintaamme on käynyt tutustumassa useita kotimaisia ja ulkomaisia toimijoita, ja kumppanikyselyjä on tullut muun muassa Kanadasta, Australiasta ja Etelä-Afrikasta. Lisäksi minulle tulee puheenvuoropyyntöjä tapahtumiin ympäri maailmaa, Pekka Passi sanoo.


Lue myös
Maailman ensimmäinen lämpövarasto rakennetaan Suomeen

Kuvat: Lauri Hölttä

Muun muassa ranskalainen televisiokanava TF1 on käynyt Suomessa tutustumassa hiekka-akkuihin.