1998 rakennettu, 66 huoneiston kerrostaloyhtiö

Talo­­yhtiö sai merkittävästi energian­­säästöä uudella teknologialla

Porilainen taloyhtiö päätti ottaa energiatehokkuuden tosissaan ja valitsi Vatajankosken kumppanikseen. Ensimmäisen vuoden käyttökokemukset Vatajankoski Energiakumppanuuspalvelusta ovat lupaavat: tavoitteena on säästää vähintään 20 000 euroa 10 vuodessa, ja luvatussa säästötahdissa on lähdetty liikkeelle. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Tamminen suosittelee palvelua kaikille taloyhtiöille, jotka haluavat säästää rahaa ja elää energiatehokkaasti.

66 huoneiston As Oy Porin Karhunvartijassa tarve löytää ratkaisuja energian säästöön oli ilmeinen: tilinpäätöstiedot kertoivat taloyhtiö lämmityskulujen olevan suurimpia vuotuisia kulueriä. Vaikka energiamaksuissa ei viiden vuoden tarkastelujaksolla ollut juuri heittoja, nähtiin rivillä selvästi viilattavaa.

– Olin aikoinaan toimitusjohtajana pesulassa, jossa energiankulutus on aina valtavaa ja kustannusten kurissapitäminen siksi tärkeää. Energia-asiat ovat varmaan siksi syöpyneet vereen. Näin, että monipuolisia energiaratkaisuja voidaan vastaavasti istuttaa myös taloyhtiöön, Tamminen taustoittaa.

As Oy Porin Karhunvartijan viisihenkinen hallitus kilpailutti joukon palveluntarjoajia. Vatajankoski valittiin hinnan ja palvelun perusteella: kuukausimaksullisen Vatajankoski Energiakumppanuus -palvelun energiansäästöratkaisuja voidaan sovittaa taloyhtiökohtaisesti ja osa kerrallaan. Päätös Vatajankoski-yhteistyöstä nuijittiin kevään 2020 yhtiökokouksessa sujuvasti: oli helppo valita palvelu, joka lupaa takuuvarmoja, jatkuvia säästöjä taloyhtiölle eikä vaadi alkuinvestointeja.

Energiaa säästyy oikeilla lämpötiloilla

Niin että takit päälle ja lämmöt alas? Ei kuitenkaan. Taloyhtiön lämpötiloja ja ilmankosteutta lähdettiin toki mittaamaan ja optimoimaan asuntoihin, porraskäytäviin ja varastoihin asennettujen älykkäiden antureiden avulla. Varastotiloissa ja porraskäytävissä lämpötila tiputettiin tarpeettomasta 22 asteesta vihreämpään 17 asteeseen, rappukäytävien valot vaihdettiin automaattisiin ja kosteus- ja lämpökäyrät säädettiin optimaalisiksi. Vatajankosken uusinta teknologiaa edustavan järjestelmän dataan saatiin kolmet käyttöoikeudet, ja asukkaita haastattelemalla saatiin palautetta asumismukavuudesta.

– Älykäs lämmityksen ohjaus näyttää reaaliajassa asuntojen lämpötilan ja kosteuden. Pystymme optimoimaan näitä etänä ja reagoimaan, jos on ongelmakohtia. Pari viikkoa sitten tapasin isännöitsijän, ja kysyin, onko asukkailta tullut talviaikaan reklamointia lämpötiloista. Ei kuulemma minkäänlaisia.

Tamminen arvostaa Vatajankoskelta saamaansa palvelua: yhteyshenkilön kanssa on käyty sujuvaa dialogia, sekä sparrattu ja kehitetty kokonaisuutta. Käyttöön on otettu vastuunjakotaulukko, joka kertoo, mitä on kunkin toimijan vastuulla: Vatajankoski, huoltoyhtiö, isännöitsijä, taloyhtiön hallitus sekä järjestelmän ylläpitäjä toimivat siten sujuvassa yhteistyössä. Jos esimerkiksi tietyssä asunnossa on liian kylmä tai lämmin, lähtee järjestelmästä automaattisesti hälytys huoltoyhtiölle, jonka vastuulla on tarkistaa asia ja tehdä tarvitut toimenpiteet.

Viisas viilaa energiakuluja säännöllisesti

Energiahintojen kasvu pakottaa taloyhtiöt kautta linjan hakemaan tehoa talotekniikkaan. Myös As Oy Porin Karhunvartija jatkaa yhä hienosäätöä: taloyhtiö on palkannut konsultin kartoittamaan lisävaihtoehtoja aurinkopaneeleista ilmalämpöpumppuihin. Saatavan raportin pohjalta Tamminen hallitusjäsenineen sparraa Vatajankosken kanssa taloyhtiölleen räätälöityä Vatajankoski Energiakumppanuus -palvelua eteenpäin.

–       
Ja jos ei usko puheita, datasta saa luotettavasti mustaa valkoisella. Vuotuinen nettosäästö on jo nyt ollut 2000 euron luokkaa
. Olen sitä mieltä, että jokaisen taloyhtiön pitää aika ajoin selvittää energiankulutustaan. Olen suositellut Vatajankosken palvelua paljon!  Useasta taloyhtiöstä on soitettu kokemuksista. Käyttökokemukset ovat aitoja, en saa korvausta kehuista – jos ei pullakahvia lasketa lahjukseksi, Tamminen naurahtaa. 


KOHTEEN TIEDOT

Asunto Oy Porin Karhunvartija
 • Talotyyppi: Kerrostalo 
 • Rakennusvuosi: 1998
 • Huoneistot: 66 asuntoa, 1 liiketila, 12 autotallia

Haaste:

 • Kohonneet energiamäärät ja lämmityskustannukset
 • Vanhentunut ja epätasapainoinen lämmitysjärjestelmä
 • Ei tarkkaa tietoa lämmitysjärjestelmän ongelmakohdista

Mitä tehtiin:

 • Asuntojen, porraskäytävien, varastojen ja autotallien anturointi
 • Lämmönjakokeskuksen uusinta
 • Älykäs lämmityksen ohjaus
 • Lämmitysverkoston tasapainotus
 • Patteritermostaattien uusiminen
 • Taloyhtiön uudet tavoitelämpötilat (22,1°C)

Tulokset:

 • Lämmitysenergian kokonaispudotus 19 %
 • Vuodessa nettosäästöä noin 2000 €

Lue lisää:

Energiakumppanuus -toimintamallista

Kuinka paljon teidän taloyhtiönne voisi säästää? Tilaa ilmainen kartoitus!