Vanhojen tavaroiden kaupoissa ja kirpputoreilla myydään myös sähkölaitteita. Voiko vanha laite olla turvallinen ostos? Kyllä ja ei, sanoo asiantuntija.

Käytetyn sähkölaitteen ostamisessa on riskinsä, sanoo Vajankosken Sähkön asiakasneuvonnasta Juha Marttila.

Turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa Tukesista suosittelee sähköasentajan apua, ainakin jos olo on yhtään epävarma. Ostaja voi arvioida laitteen kuntoa vain silmämääräisesti, mutta sähköasentaja tai sähkölaitehuolto tekee laitteelle määräysten mukaiset turvamittaukset. Ammattilaisen tarkastuskäynti maksaa helposti toista sataa euroa, mutta käynnistä saa virallisen raportin. Siitä voi olla hyötyä myöhemmin, jos jotain sattuu ja pitää asioida vakuutusyhtiön kanssa.

“Kestävän kehityksen kannalta ajatellen alkuperäiseltä hinnaltaan kalliin mutta vähän käytetyn ja asianmukaisesti tarkastetun sähköaitteen osto voi olla järkevää. Kalliimmissa koneissa on enemmän ominaisuuksia: pesukoneissa on enemmän linkokierroksia, tiskikoneet ovat hiljaisempia, kylmälaitteet ovat energiataloudellisempia ja säätömahdollisuudet parempia”. Marttila pohtii. Halpoja pienkoneita ei Marttilan mielestä kannata ostaa eikä myydä käytettynä. Niiden tarkastaminen tulee liian kalliiksi uuden hintaan verrattuna.

Tukes muistuttaa, että myyjä on aina vastuussa myymänsä sähkötuotteen turvallisuudesta, myytiinpä tuotetta uutena tai käytettynä. Laki ei tee eroa yksityishenkilön, maahantuojan, jälleenmyyjän, lahjoittajan tai kirpputorimyyjän välillä. Reino Rinnemaa tunnustautuu itse kirpputorien koluajaksi ja vinkkaa että hyvä pohja ostoksille on Tukesin tarkistuslista.

“Vanhakin laite voi olla turvallinen. Pitää kuitenkin huomioida, että kaapelit ja muut sähkölaitteen osat vanhenevat vuosien varrella ja käytössä. Esimerkiksi “uutuudenkarhea” valaisin 60-luvulta olisi nytkin ok, mutta 50 vuotta käytetty versio ei sitä välttämättä enää ole”, Rinnemaa toteaa.


KÄYTETTYÄ SÄHKÖLAITETTA OSTAESSASI TARKISTA, ETTÄ

  • liitäntäjohto ja töpseli ovat ehjät
  • laitteen kuori on ehjä
  • kytkimet ja säätimet ovat ehjiä ja toimivia
  • valaisimen lampunpitimet ovat ehjät, eivätkä ne ole löysällä.
  • jatkojohdon ulkovaippa, töpseli ja jatkopistorasia ovat ehjät, johto on kunnolla kiinni pistotulpassa jatkopistorasiassa eikä pistorasiassa tai -tulpassa ole palaneita kohtia.
  • laitteeseen liiittyvät oleelliset asiakirjat (käyttö-, turva- ja asennusohjeet) ovat laitteen mukana

Vatajankoski
Kirjoittaja:Vatajankoski Me Vatajankosken sähkössä olemme lähellä sinua. Missä ikinä oletkin.