Hae taloyhtiölle ARAn energia-avustusta matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymiseksi

Taloyhtiö voi hakea energia-avustusta, jolla tuetaan matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymistä. Avustuksilla pyritään isommassa mittakaavassa vähentämään energiankulutusta ja siihen liittyviä päästöjä koko Suomen laajuisesti. Energia-avustuksia myöntää Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus (ARA).

Kaukolämpö on nyt kaikkein nopeimmin kehittyvä energiamuoto. Vatajankosken tapauksessa sen päästöt ovat tällä hetkellä lähes hiilineutraalit. Matalalämpöisyys tekee kaukolämmöstä yhä energiatehokkaampaa. Entistä alhaisempi käyttölämpötila madaltaa energiankulutusta ja tekee uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisestä tehokkaampaa. Matalalämpöisyys tarkoittaa myös, että aiempaa alhaisempien lämpötilojen hukkalämpöä voidaan ottaa talteen kaukolämpöverkkoon.

Mitä enemmän energiayhtiön asiakaskiinteistöissä on käytössä matalalla lämpötilalla toimivia kaukolämmön lämmönsiirtimiä, sitä enemmän kaukolämpöverkon energiatehokkuus kasvaa. Me Vatajankoskella luomme kestävän huomisen ratkaisuja.

– Käytämme uusinta teknologiaa, joka hyötyy matalammista lämpötiloista. Olemme tulleet pitkän matkan energiatehokkuuden polulla ja saimme jo vuonna 2021 tunnustusta Motivalta innovatiivisesta hukkalämpöä hyödyntävästä ratkaisusta, kertoo Vatajankosken tuotantojohtaja Lauri Hölttä.

Uuden energian yhtiönä jatkamme matkaa uusien innovaatioiden parissa hyödyntääksemme energiaa, joka muuten menisi taivaan tuuliin. Kaukolämpö on energialähteistä riippumatonta: huolehdimme, että energiaa saadaan silloin, kun sille on tarvetta.

Kenelle ARAn energia-avustus on tarkoitettu?

Kaikkein eniten energia-avustuksesta hyötyvät kiinteistöt, joille lämmitysjärjestelmän uusiminen tulee ajankohtaiseksi seuraavan 10 vuoden sisällä. Energiatehokkaisiin ratkaisuihin siirtyminen näkyy suoraan taloyhtiön taloudessa.

– Jos laitteet ovat vanhoja ja lämmön tasapainotus on pielessä, energiatehokkuuteen tähtäävillä muutostöillä säästää energiaa sekä selvää rahaa, vahvistaa Hölttä.

Käytännössä avustusta voi hakea kaukolämmön lämmönsiirrinkeskuksen uusimiseen ja lämmitysjärjestelmän tasapainotukseen. Tasapainotuksella on iso vaikutus asumismukavuuteen, etenkin jos lähtötilanne on huono. Jos säädöt ovat todella pielessä, lämpö ei jakaudu oikealla tavalla, vaan osassa huoneistoja voi olla kuuma samalla kun toisaalla kärsitään liiasta viileydestä.

Näin haet ARAn energia-avustusta taloyhtiön energiatehokkuuden parantamiseksi

  • Hanki tarvittavat selvitykset kiinteistön sijainnista ja aiemmin saaduista de minimis -tuista.
  • Varmista lämmitysjärjestelmän suunnittelijalta tai urakoitsijalta, että vaihdettava laitteisto täyttää avustuksen ehdot.
  • Hae avustusta sähköisesti ARAn verkkoasioinnissa tai paperilomakkeella.
  • Huomioi, että hakemus tulee tehdä ennen muutostöihin ryhtymistä.

Avustusta voi hakea asuinrakennuksen omistava taho, kuten taloyhtiö, asunto-osuuskunta tai muu Y-tunnuksellinen toimija. Tutustu tarkempiin hakuohjeisiin ARAn sivustolla ja ota energia-avustuksen hakeminen keskusteluun taloyhtiön kokouksessa.