Kylmillä ilmoilla lämmityslaitteiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksessä.
Kun ulkoilma on huomattavasti sisäilmaa viileämpää, on helppoa todeta ikkunoiden ja ovien tiivistysten pitävyys. Jos selviä lämpövuotoja on, kannattaa ikkunat ja ovet tiivistää ennen talvea. Tämän voi vielä hyvin tehdä lämpiminä päivinä. Tuuletukseen riittää lyhyt tehokas tuuletus, jonka jälkeen ikkunat ja ovet suljetaan huolella. Myös säleverhot ja verhot vähentävät lämmön karkaamista harakoille, joten säleverhot kannattaa sulkea yöksi ja vetää verhot ikkunoiden eteen.
Jos lämmityslaitteiden käyttö ja säädöt askarruttavat, kannattaa pyytää apua alan ammattilaisilta. On myös muistettava vaihtaa kaikki säädöt talviasetuksille niin lämmityksessä, ilmastoinnissa kuin ilmalämpöpumpussa.
Lämmityskaudella kannattaa hyödyntää myös hukkalämpö, jota voi saada esimerkiksi saunasta ja uunista. Kun valmistaa ruokaa uunissa, voi luukun jättää auki uunin jäähtymisen ajaksi ja antaa lämmön kulkeutua asuintiloihin.
Säädä myös huonelämmöt noin 20 asteen tuntumaan ja tiloissa, joissa ei oleskella vielä alemmas. Lämpimät kotivaatteet on parempi vaihtoehto kuin liian kuuma huoneilma. Myös kosteiden tilojen lattialämmitystä voi säätää varovasti hieman alemmas, kunhan se edelleen kuivaa tilat. Usein kannattaa myös pitää kosteiden tilojen ovi suljettuna, jotta lattian mukavuuslämmityksellä ei lämmitetä muita huonetiloja, sillä muut huonetilat lämpiävät energiatehokkaimmin niissä olevilla lämmittimillä.