Uutiset|

Jyllinkosken vesivoimalaitospadon purkamisen valmistelut alkavat

Jyllinkosken pato kesällä

Jyllinkosken vesivoimalaitospadon purkutyön urakoitsija on valittu ja urakkasopimus on allekirjoitettu. Vesivoimalaitospadon purkamisen valmistelut alkavat kesäkuun puolessa välissä ja itse purkaminen heinäkuun alussa.

Jyllinkosken voimalaitospadon purkutyön urakoitsijasopimus on allekirjoitettu Maanrakennus Mykrä Oy:n kanssa. Vesivoimalaitospadon purkamisen lisäksi rakennetaan pohjapato, jonka avulla vedenpinta säilytetään projektin jälkeen entisellä tasollaan. Padon purku aloitetaan heinäkuun alussa, jonka jälkeen vesi on purkutyön ja pohjapadon rakentamisen ajan poikkeuksellisen alhaalla noin viiden kilometrin pituudelta (kuvassa näkyvä alue). Vedenpintaa lasketaan, jotta kaikki tarpeellinen päästään tekemään kuivatyönä. Veden lasku suoritetaan Aluehallintoviraston luvalla.

Kartta, johon merkattu viiden kilometrin alue, jossa Jyllinpadonpurkutyön ja pohjapadon rakentamisen ajan vesi on poikkeuksellisen alhaalla.
Padon purkaminen aloitetaan heinäkuun alussa, jonka jälkeen vesi on purkutyön ja pohjapadon rakentamisen ajan poikkeuksellisen alhaalla noin viiden kilometrin pituudelta.

Nykytilassaan vesivoimalaitos on käyttöikänsä päässä, minkä vuoksi Vatajankoski on päättänyt purkaa voimalaitospadon. Padon purkaminen on merkittävä toimenpide uhanalaisten kalakantojen, jokihelmisimpukan ja koko virtavesiekosysteemin tilan parantamisessa.

Jyllinkosken vesivoimalaitospadon purkamishanketta tukevat Maa- ja metsätalousministeriön sekä ELY-keskusten Nousu-Hanke, WWF Suomi ja Metsä Group.